Expres

Primăria Brașov vrea să schimbe regulamentul pentru acordarea titlului de cetățean de onoare

Primăria Brașov vrea să schimbe regulamentul pentru acordarea titlului de cetățean de onoare

Titlul de „Cetățean de onoare” reprezintă cea mai înaltă distincție onorifică acordată de autoritățile unei unități administrativ-teritoriale unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau a județului respectiv, pentru talentul, realizările sau serviciile deosebite aduse de aceasta comunității.
De-a lungul timpului, au existat câteva versiuni ale Regulamentului pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Brașov”, asemănătoare din punct de vedere al condițiilor de acordare, diferența majoră constând în raportarea la legislația aplicabilă la un anumit moment. Versiunea în vigoare la această dată este cea aprobată de Consiliul Local al Municipiului Brașov prin H.C.L. nr. 707 din 21 decembrie 2015.

Ce modificări urmează a fi aduse

Având în vedere ultimele modificări legislative referitoare la acordarea acestei înalte distincții, primăria a pus în dezbatere publică un nou regulament, care clarifică și detaliază o serie de proceduri cu privire la cine face aceste propuneri, procedurile de înmânare sau de retragere a titlului.
Potrivit proiectului de regulament, titlul de cetăţean de onoare se poate acorda la iniţiativa primarului, consilierilor locali sau a unui număr de cel puţin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot (respectiv 12.087 de cetăţeni, raportat la populaţia totală cu drept de vot la alegerile din 9 iunie 2024 – 241.751 locuitori). O altă modificare faţă de regulamentul aflat în vigoare este cea referitoare la documentaţia necesară pentru a putea acorda acest titlu. Astfel, aceasta include şi un certificat de cazier judiciar.
Aprobarea acordării titlului se face cu majoritate absolută, iar în cazul în care o propunere este respinsă, aceasta nu va mai putea fi reluată pe durata mandatului în curs.
Şi modul de retragere al titlului este precizat în noul act normativ, atât în ceea ce priveşte situaţiile în care acesta poate fi retras, cât şi procedura în sine.
Printre altele, titlul poate fi retras în cazul în care titularul a suferit condamnări penale sau are dosare pe rol. De asemenea, titlul poate fi retras dacă titularul „aduce atingere morală sau de prestigiu, prin comportament sau acţiuni voluntare sau involuntare, înaltului Titlu dobândit” sau dacă, prin rea voinţă, „interesele comunităţii care i-a acordat Titlul”.
Începând din anul 1992 până în prezent, Consiliul Local al Municipiului Braşov a acordat 583 de titluri de „Cetăţean de onoare al Municipiului Braşov”, cei mai mulţi beneficiari ai acestor distincţii fiind foşti deţinuţi politic, participanţi la revolta din 15 Noiembrie 1987, veterani de război şi martiri ai revoluţiei române. Acestora li se adaugă oameni de cultură, sportivi şi diplomaţi.
Alexandru Ionaș, fost șef al Serviciului Cercetări Penale în Inspectoratul Județean de Miliție Brașov în perioada revoltei muncitorilor brașoveni din 1987 și ulterior șef al poliției județene Brașov după 1989, este primul cetățean de onoare al municipiului Brașov căruia i s-a retras titlul în timpul vieții. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de plen a aleșilor locali, din decembrie 2023, ca urmare a solicitării Asociației 15 Noiembrie 1987.

Propunerile sunt așteptate până în 12 august

Titlul de «Cetățean de onoare al Municipiului Brașov» reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Municipalitate unor cetățeni români sau străini care s-au remarcat în domeniile lor de activitate, și-au adus contribuția la dezvoltarea Brașovului sau care, prin curajul sau devotamentul lor, au adus beneficii deosebite membrilor comunității sau chiar țării.
Majoritatea cetățenilor de onoare ai Brașovului sunt cei care au luptat pentru libertatea brașovenilor și românilor, fie că vorbim de foștii deținuți politici, de veteranii de război decorați cu medalia „Mihai Viteazu” sau de brașovenii care au ieșit în strada și au strigat „Jos comunismul” în 15 Noiembrie 1987 sau s-au jertfit la revoluția din 1989. Pe această listă sunt oameni care au făcut cinste orașului și țării. Alături de ei sunt, de asemenea, personalități ale orașului nostru sau a căror activitate s-a răsfrânt pozitiv asupra Brașovului. Noul regulament aduce și mai multă claritate în modul de dobândire a acestui titlu și, dacă este cazul, cum a fost în urmă cu câteva luni, de retragere a acestuia
”, a precizat primarul Allen Coliban.
Vă așteptăm, până în 12 august, cu propuneri de completare a acestui regulament, astfel încât să ne asigurăm că persoanele pe care comunitatea brașoveană le onorează cu acest titlu merită să stea alături de ceilalți cetățeni de onoare”, a încheiat primarul.

.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button