Expres

Primăria Brașov vrea să acceseze fonduri europene pentru blocurile de locuințe construite înainte de 1990

Prin proiect, asociațiile de proprietari pot solicita inclusiv schimbarea lifturilor

 
După ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat că asociaţiile de proprietari în parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale pot accesa fonduri europene, pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, Primăria Braşov a înregistrat primele solicitări, braşovenii dorind… lifturi noi. 
„Am demarat procedura de identificare a potențialilor beneficiari. În prima etapă, vom avea discuții cu cei care au dosare depuse la Primăria Brașov, dar nu au realizat până acum lucrările. Având în vedere că vorbim de un proiect mult mai complex, vom discuta și cu alte asociații de proprietari interesate. Consider că este un proiect benefic pentru Brașov, mai ales că vizează lucrări necesare, dar costisitoare pentru proprietari, cum ar fi schimbarea lifturilor”, a precizat primarul George Scripcaru.
Proiectele de finanţare se vor putea depune la Primăria Braşov din data de 16 mai până pe 16 noiembrie, iar valoarea minimă eligibilă este de 100.000 de euro, iar valoarea maximă a fost stabilită la 5 milioane de euro. În cadrul unei cereri de finanţare, pot fi incluse până la 10 blocuri (construite în perioada 1950-1990, cu regim minim P+2), dar Primăria are dreptul să depună mai multe cereri. 
 
Finanţare de 60% din fonduri europene, dar nu şi pentru persoanele juridice
 
În cadrul acestui program, finanţarea din fonduri europene este de 60% din cheltuielile eligibile ale proiectului, iar cea proprie de 40% (25% au de acoperit asociaţiile de proprietari, iar 15% Primăria). Dar, beneficiază de finanţare numai apartamentele cu destinaţie locuinţă şi cele care figurează doar ca sedii sociale. În cazul apartamentelor deţinute de persoane juridice şi al celor folosite pentru activităţi economice, nu se asigură finanţare.
Asociaţiile interesate vor avea de pus la dispoziţia Primăriei hotărârea adunării generale şi un tabel cu toţi proprietarii din care să rezulte că s-a obţinut acordul a cel puţin două treimi dintre aceştia. Totodată, trebuie acordul proprietarilor care nu pot beneficia de sprijinul financiar (menţionaţi anterior) şi al proprietarilor în locuinţele cărora ar urma să se efectueze lucrări – dacă este cazul. Totuşi, dacă blocul a fost construit cu spaţii comerciale la parter, iar proprietarii acestor spaţii nu sunt de acord cu lucrările de intervenţie prevăzute prin proiect, se poate realiza proiectul fără spaţiile comerciale de la parter.
Contractarea proiectelor se va face pe principiul „primul venit, primul servit“, conform unui comunicat remis în luna martie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. 
 
Ce lucrări pot fi finanţate:
În cadrul Programului, pot fi sprijinite financiar lucrări de îmbunătățire a izolației termice și hidroizolare a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor, inclusiv măsuri de consolidare; reabilitarea și modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic;
modernizarea sistemului de încălzire: repararea/înlocuirea centralei termice de bloc/scară; achiziționarea și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldura si/sau centrale termice pe biomasa etc.; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață; implementarea sistemelor de management al funcționării consumurilor energetice: achiziționarea și instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea și gestionarea energiei electrice; orice alte activități care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice în părțile comune – scări, subsol, lucrări de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate, lucrări de reparații la fațade etc.).
Perioada de implementare a activităţilor preconizate a fi realizate după momentul semnării contractului de finanţare nu trebuie să depăşească 31 decembrie 2023.
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button