Expres

Primăria Brașov investește 141 de milioane într-un campus integrat pentru învățământ dual

Primăria Brașov investește 141 de milioane într-un campus integrat pentru învățământ dual.
Primăria Brașov a anunțat că reprezentanții municipalității și ai Ministerului Educației au semnat contractul de finanțare pentru construirea Campusului integrat pentru învățământ dual, care va include un centru educațional cu săli de clasă, ateliere tehnologice, bibliotecă, un cămin pentru elevi/studenți, o cantină și o sală de sport. Valoarea finanțării nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este de peste 104 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului este de 141 milioane lei.
Proiectul Brașovului a fost între primele cinci ca punctaj, dintre cele 29 de proiecte depuse în această sesiune de finanțare.
„Brașovul își continuă pionieratul în dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, prin construirea primului campus care integrează învățământul profesional la nivel liceal cu cel la nivel universitar. Odată cu semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 100 de milioane de lei, prin PNRR, putem demara procedurile pentru construirea campusului dedicat învățământului dual profesional, care va asigura ruta completă de educație tehnică. Așa cum noi am fost primii din țară care au dezvoltat învățământul dual, vom fi tot primii care trec la următorul nivel acest tip de educație, cea în care absolvenții de colegii tehnice își continuă studiile la facultate, în același tip de parteneriat administrație – învățământ – mediu de afaceri. Brașovul rămâne astfel polul învățământului dual în România, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar”, a declarat primarul Allen Coliban.

Inclusiv la nivel de facultate

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea învățământului profesional dual, cu rute complete (adică atât liceu, cât și facultate), pentru calificări solicitate pe piața muncii în industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism.
Campusul pentru învățământ dual va dispune de:

  • un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale + anexe (câte 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism), un atelier digital multifuncțional universitar, bibliotecă (sală de lectură, birou administrator, rafturi cărți, spațiu discuție), spații de recreație la interior, spații tehnice și pentru depozitări, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;
  • un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative;
  • o cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va funcționa în regim de cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați. Capacitatea maximă va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;
  • o sală de sport cu caracter multifuncțional, capabilă să găzduiască și evenimente care ar aduna mai multe clase din campus împreună, festivități, proiecții de film etc. Sala va fi astfel dimensionată încât să cuprindă un teren de sport multifuncțional. Capacitatea propusă este de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.

Campusul va fi construit în cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, în suprafață de 28.896 mp.

Partenerii proiectului

Proiectul este derulat de membrii Consorțiului Regional Integrat Pentru Învățământ Dual Brașov compus din Municipiul Brașov (lider de consorțiu), Consiliul Județean Brașov, Orașul Întorsura Buzăului, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Universitatea Transilvania Brașov, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu, Colegiul Tehnic Maria Baiulescu, Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț, Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Tehnic de Transporturi, Școala profesională germană Kronstadt, Liceul tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului, DWK Fit for Future, RATBV SA, Airbus Helicopters Romania SA, IAR SA Brașov, Miele Tehnica SRL, Kolping Concept SRL, Cucinino Pasta Bar SRL, Eviden Technologies SRL, Atos Convergence Creators SRL.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button