Expres
Primăria Braşov caută soluţii pentru închiderea în condiţii „eco” a unui depozit de deşeuri industriale din zona Timiş Triaj
În acest sens, are nevoie de o firmă care să întocmească documentaţia tehnică
Angajaţii Primăriei Braşov caută o firmă care să întocmească documentaţia necesară finalizării lucrărilor de închidere a unui depozit de deşeuri nepericuloase situat pe strada Ciobanului, în Timiş Triaj. În acest sens, două firme – una din Braşov, iar cealaltă din Bucureşti – au depus oferte, iar dosarele sunt în fază de verificare.
Dacă una dintre firme va câştiga licitaţia, aceasta va avea de întocmit şi predat documentaţia solicitată de Primăria Braşov în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de prestări servicii. Totodată, ofertantul declarat câştigător va avea de constituit garanţia de bună execuţie a contractului, în cuantum de 10% din valoarea contractului în lei, fără TVA, în termen de 15 zile de la semnarea contractului. Ofertele pentru acest proiect au putut fi depuse până miercuri dimineaţă, la orele 11.00. Valoarea estimată a contractului este de 118.000 de lei fără TVA.
„Depozitul de deşeuri industriale este o rampă neecologică, ce afectează calitatea factorilor de mediu, influenţând calitatea aerului, solului, subsolului şi a pânzei freatice din perimetrul amplasamentului, astfel că se impune închiderea acestuia. Lucrările propuse au drept scop construirea unei structuri funcţionale, pentru corectarea impactului asupra mediului determinat de actuala rampă de deşeuri”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
„Finalizarea lucrărilor de închidere ecologică a depozitului de deşeuri industriale reprezintă obligaţie a comunităţii braşovene, având în vedere acordurile internaţionale semnate şi asumate de România privind ecologizarea haldelor de deşeuri existente pe teritoriul ţării”, a adăugat reprezentantul Primăriei.
Controale la depozit şi solicitări de rezolvare a problemei
În zona Timiş Triaj din Braşov există acest depozit de deşeuri industriale nepericuloase şi unul de deşeuri menajere. Astfel, în anul 2014, s-a realizat un studiu de oportunitate prin care să se evidenţieze modalitatea legală de închidere în condiţii ecologice şi de deplină siguranţă a celor două depozite, studiu care a fost aprobat de Consiliul Local prin HCL 242/2014. Apoi, Primăria Braşov a solicitate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov şi implicit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului – Bucureşti un punct de vedere oficial privind emiterea unui acord de mediu pentru proiect.
De asemenea, în perioada 2013-2015, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Braşov a efectuat patru controale la depozitul de deşeuri industriale şi a cerut autorităţilor locale efectuarea tuturor demersurilor necesare pentru finalizarea obiectivului de investiţii.
Dar, pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, este nevoie în primul rând de întocmirea documentaţiei tehnice, prin care să se evidenţieze toate operaţiunile şi lucrările necesare închiderii depozitului. Din acest motiv a avut loc licitaţia.După ce va obţine documentaţia, municipalitatea va căuta sursa de finanţare, sperând că va obţine fonduri europene.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.