Expres
Primăria Brașov așteaptă noile prevederi privind ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar! Despre ce modificări ar putea fi vorba
Regulamentul privind ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar a fost pus în dezbatere publică de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, după mai bine de un an de când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că activitatea nu poate fi reglementată de autorităţile locale.
„Aşteptăm finalizarea procedurii de modificare a legislaţiei în vigoare şi în cazul în care noua legislaţie va prevedea obligaţia administratorului drumului public de a gestiona această activitate, vom lua toate măsurile ca în cel mai scurt timp să aplicăm noile prevederi. În ultimii ani, ne-am confruntat cu situaţii în care şoferii blocau treceri de pietoni, carosabil, benzi de biciclete sau trotuare, ceea ce crea mari probleme în circulaţia rutieră şi pietonală. Cu toate că Poliţia Locală intervenea, în afară de amendarea şoferului, nu avea ce să facă, nu putea să îndepărteze acel pericol din trafic”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Activitate întreruptă din luna mai 2015
Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu mai este posibilă, ca urmare a deciziei din luna mai 2015 a magistraţilor ÎCCJ, care au stabilit că activitatea nu poate fi reglementată decât de Guvern sau de Parlament, nu prin hotărâri ale consiliilor locale.
Instanţa a analizat situaţia la cererea Avocatului Poporului.
Astfel, singura metodă de a-i sancţiona pe şoferii care blochează trotuare, treceri de pietoni sau căi de acces în clădiri a rămas amenda (două până la cinci puncte de penalizare).
În Braşov, de ridicarea maşinilor parcate neregulamentar s-a ocupat RAT Braşov.
Mașini ridicate și de pe trotuare sau piste de bicicliști
Potrivit expunerii de motive privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ridicarea vehiculelor trebuie să fie o măsură de fluidizare a traficului rutier şi nu de pedepsire a şoferul.
„Pentru aceasta, este nevoie de un set de reguli adecvate, care să descurajeze apariţia unor practici abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial”.
Al doilea motiv pentru care ar trebui să fie schimbată legislaţia, conform expunerii, îl reprezintă faptul că se puteau ridica numai autovehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă, în condiţiile în care sunt situaţii în care şoferii blochează trotuarele, pistele pentru biciclişti etc.. „Ca urmare, ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situaţiile în care are loc o staţionare neregulamentară”.
Ridicarea mașinilor s-ar putea face și când este la mijloc interesul public
Totodată, se cere ca ridicarea maşinilor să poată fi făcută şi în situaţii care impun realizarea unui interes public, ca de exemplu pentru intervenţia serviciilor de urgenţă sau pentru efectuarea unor lucrări urgente.
Pe de altă parte, potrivit documentului, se instituie situaţiile în care ridicarea autovehiculelor nu poate fi dispusă ori trebuie să înceteze: dacă este vizibilă prezenţa unor persoane în interior sau dacă vehiculul aparţine instituţiilor enumerate de lege, având în vedere regimul prioritar de circulaţie conferit de deplasare – în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.
Vehiculele care nu vor putea fi ridicate vor fi blocate
Conform modificărilor în legislaţie, ridicarea vehiculului ar urma să fie dispusă în scris, prin dispoziţie de ridicare, în care vor fi menţionate, printre altele, data, ora şi locul ridicării, gradul profesional şi numele complet al poliţistului rutier care dispune măsura tehnico-administrativă şi unitatea din care face parte, date privind maşina etc.. Procedura se va putea aplica şi de către poliţistul local.
În cazul autovehiculelor cu gabarit mare, care nu pot fi ridicate, se solicită blocarea acestora.
Blocarea vehiculului va consta în aplicarea unor dispozitive speciale pe roata din faţă a vehiculului, pe partea pe care acesta are amplasate comenzile de conducere, respectiv a unui avertisment scris, pe geamul lateral, corespondent comenzilor de conducere, cu privire la amplasarea dispozitivului şi modalitatea de contactare a celui care a dispus măsura.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.