Expres

Prima viață salvată cu elicopterul SMURD de la Brașov

Prima viață salvată cu elicopterul SMURD de la Brașov. Echipajul elicopterului SMURD de la Punctul de Operare Aeromedical Braşov a intervenit luni de urgenţă în localitatea Făgăraş. Un bărbat de 55 de ani aflat în stare critică, diagnosticat cu sindrom coronarian acut, a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Aceasta este prima misiune de salvare a Punctului de Operare Aeromedicală Braşov.
Bărbatul a fost preluat din Făgăraş, monitorizat şi transferat în siguranţă, pe calea aerului, la SCJU Braşov, pentru a beneficia de asistenţa medicală complexă şi de tratament de specialitate.

Elicopterul SMURD al Braşovului aparține de cel de-al zecelea punct de intervenţie aeromedicală funcţional la nivel naţional.

Operaţionalizarea acestei structuri medicale s-a făcut printr-o ceremonie desfăşurată la Aeroportul Braşov, la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, dar şi oficiali locali, printre care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, dr. Cristina Vecerdi (fosta coordonatoare UPU-SMURD), deputat în Comisia de Sănătate din Parlamentul României.

Elicopterul, dotat cu troliu (cu ajutorul căruia vor putea fi ridicate victimele din zonele extrem de accidentate, unde aeronava nu poate ateriza), a fost achiziţionat cu bani europeni de Ministerul Afacerilor Interne şi a fost recepţionat anul trecut.

Anul acesta, aeronava a fost repartizată judeţului Braşov, însă a devenit operaţională numai după ce personalul care îl deserveşte a finalizat stagiul de pregătire şi specializare. Stagiu care a durat mai multe luni.

Acest elicopter va asigura reducerea timpului de intervenţie nu doar în arealul deservit, ci şi pentru elicopterele SMURD învecinate care vor colabora cu el, respectiv Mureş, Bucureşti şi Craiova. Totodată, prin funcţionalizarea lui va exista o disponibilitate mai mare pentru pacienţi şi o aşteptare mai scurtă a ajutorului medical, iar zona Braşovului şi a judeţelor învecinate va fi acoperită din punctul de vedere al intervenţiilor primare – accidente, cazuri grave şi critice. Ne aşteptăm ca acest elicopter să aibă câteva sute de intervenţii pe an şi să salveze mai multe vieţi care, în lipsa lui, ar fi aşteptat mai mult până să beneficieze de un ajutor medical de urgenţă. Ca dotări, elicopterul dispune de un troliu suplimentar care va fi folosit la coborârea medicului şi la urcarea împreună cu pacientul care în funcţie de starea în care se află poate fi ridicat pe un scaun sau pe o targă specială”.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU

Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button