Prestațiile sociale acordate persoanelor cu handicap au fost majorate
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov au anunţat că, din această lună, prestaţiile sociale de care beneficiază persoanele cu handicap vor fi modificate. Creşterea a fost stabilită prin OUG 60/2017 ce modifică şi completează art.58, alin. (4), (5) si (13) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. „Majorările prestaţiilor sociale se acordă, din oficiu, persoanelor îndreptăţite, fără a fi necesară deplasarea acestora la sediul Serviciul Evidenţă plăţi şi prestaţii sociale din cadrul DGASPC Braşov. Aceste drepturi se pun în plată începând cu 1 ianuarie 2018, sumele aferente lunii ianuarie urmând să fie achitate în cursul lunii februarie 2018, conform prevederilor legale”, au precizat reprezentanţii DGASPC Braşov. Astfel, indemnizaţia lunară pentru persoanele adulte cu handicap ajunge la 325 de lei pentru adultul cu handicap grav, de la 234, cât era până acum, şi la 250 de lei pentru adultul cu handicap accentuat, de la 193 lei până acum. Bugetul personal complementar lunar pentru persoanele adulte cu handicap se majorează şi el, la 125 lei (de la 106 lei), pentru adultul cu handicap grav, la 100 lei (de la 79 lei), pentru adultul cu handicap accentuat, şi la 50 lei (de la 39 lei) pentru adultul cu handicap mediu. Prestaţia socială pentru părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială ajunge la 250 lei (de la 106 lei) în cazul copilului cu handicap grav, 150 lei (de la 79 lei) în cazul copilului cu handicap accentuat şi 50 lei (de la 39 lei) în cazul copilului cu handicap mediu. Indemnizaţia pentru nevăzători creşte la 1.162 lei de la 1.065 lei.
Creşterea ar fi trebuit să fie mai mare
Totuşi, în varianta iniţială a ordonanţei, era prevăzută creşterea substanţială a indemnizaţiei: la 640 de lei pentru cei care suferă de un handicap grav şi la 480 de lei pentru cei cu handicap accentuat. Potrivit OUG, 717.502 persoane beneficiază de o formă de sprijin financiar sub forma prestaţiei sociale (persoanele cu handicap uşor nu beneficiază de prestaţii sociale şi nici persoanele aflate într-un serviciu public rezidenţial – centru rezidenţial). „În ultimii ani, costurile de trai s-au modificat considerabil, iar acest aspect îl resimţim fiecare dintre noi, în special persoanele din grupuri vulnerabile, cum sunt persoanele cu dizabilităţi. În momentul de faţă, este practic imposibil să trăieşti cu o sumă de 349 de lei pe lună, cum este cazul persoanelor cu handicap grav sau 243 de lei pe lună, cum este cazul persoanelor cu handicap accentuat”, se arată în nota de fundamentare a actul normativ. Astfel, una din măsurile urmărite prin OUG era de a creşte „semnificativ” valoarea prestaţiei de care beneficiază persoanele cu handicap. Totodată, Ministerul Muncii intenţionasă reglementeze un mecanism de creştere a prestaţiei prin raportare la pensia socială minimă, în condiţiile în care, în varianta actuală de lege, creşterea prestaţiei este legată de evoluţia indicelui preţului de consum, „indicator ce nu a mai crescut de foarte mult timp”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.