Expres

Preot pe scena Filarmonicii Brașov

Preot pe scena Filarmonicii Brașov. Melomanii sunt aşteptaţi azi, 4 aprilie, de la 19.00, la Sala Patria, unde Gaudeamus Quartet de la Filarmonica Braşov va susţine un recital în cadrul căruia va interpreta „Ultimele Şapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, care este considerată a fi una dintre cele mai dramatice lucrări ale lui Joseph Haydn. La eveniment va lua parte şi preotul Mihai Manolache, care va citi cuvintele din Evanghelie. Părintele Manolache este unul dintre parohii Bisericii Orotoxe „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Brașov.
Biletele pentru evenimentele Filarmonicii se găsesc la casieria Sălii Patria sau online, pe site-ul bilet.ro.

Ce a spus Mântuitorul pe Cruce

Preot pe scena Filarmonicii Brașov. În orele în care Iisus Hristos a stat răstignit pe Cruce a rostit şapte fraze celebre cărora teologii le-au dat diferite interpretări.

De la momentul răstignirii şi până în momentul morţii Sale, în Vinerea Mare, Iisus a stat răstignit pe cruce, pe muntele Golgota, alături de doi tâlhari. Totodată, El a rostit şapte fraze, prin unele dintre acestea arătându-şi umanitatea Sa şi împlinirea profeţiilor scripturistice.

„Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 24) – este prima rostire a lui Iisus, prin care Mântuitorul se roagă pentru cei care-l lovesc şi batjocoresc, pentru toţi care nu înţelegeau în acel moment ceea ce se întâmplă.

„Femeie, iată fiul tău”. Apoi a zis lui Ioan: „Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine” (Ioan 19,26-27) – Iisus îi încredinţează apostolului Ioan grija pentru Maria, Maica Domnului. Este unul dintre argumentele invocate de teologi în a arăta că Maria nu a avut alţi copii, că Iisus, unicul ei fiu, s-a îngrijit de ea înainte de a muri.

Articole asemănătoare

„Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în Rai” (Luca 23, 39-43) – sunt cuvintele spuse de Iisus unuia dintre tâlharii răstigniţi alături de El. În timp ce unul dintre ei îl batjocorea, celălalt tâlhar îl ceartă, întrebându-l dacă nu se teme de Dumnezeu. Iisus îi spune acestuia că „azi vei fi cu mine în Rai”, semn că şi în ceasul al 12-lea te poţi mântui, te poţi îndrepta.

„Eli, Eli, lama sabahtani, care se tălmăceşte: Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” ( Matei 27, 46) – este momentul în care Iisus vorbeşte cu Dumnezeu-Tatăl din postura de Fiu al Omului, arătându-şi umanitatea Sa care a resimţit toată suferinţa crucificării.

„Mi-e sete” – sunt cuvintele lui Iisus care împlinesc profeţiile din Vechiul Testament, unde se spunea: „Şi mi-au dat spre mâncarea mea fiere şi în setea mea m-au adăpat cu oţet” (Psalmi 68, 25). Totodată, aceste cuvinte arată încă o dată firea umană a lui Iisus.

„Săvârşitu-S-a” – în loc de apă, Iisus primeşte oţet, apoi rosteşte aceste cuvinte care arată că tot ceea ce trebuia să se întâmple s-a petrecut.

„Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu”. Şi aceasta zicând „Şi-a dat duhul” (Luca 23, 46) – ultimele cuvinte ale lui Iisus înaintea morţii arată că Fiul îşi încredinţează „duhul” Tatălui.

Preot pe scena Filarmonicii Brașov. Plecând de la Haydn, un geniu al perfecţiunii în muzica clasică, a compus în 1786 o lucrare comandată pentru Vinerea Mare, de către catedrala din Cadiz (Spania).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
6 luni în urmă

[…] Preot pe scena Filarmonicii Brașov […]

Back to top button