Expres

Premierul Tudose recunoaşte: medicii de familie sunt nevoiţi să fie contabili

 

Sute de persoane, la momentul maxim chiar 1.000, au participat, la protestul din Piaţa Victoriei al medicilor de familie. Premierul Mihai Tudose, care s-a întâlnit cu o delegaţie a manifestanţilor, a spus la începutul şedinţei de Guvern că medicii de familie au foarte mare dreptate şi va căuta soluţii de rezolvare a revendicărilor acestora.
Am fost, alături de domnul Ciolacu și domnul Bodog, la o discuție cu reprezentanții medicilor de familie. Din păcate, au foarte multă dreptate. Spun din păcate pentru că sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat și medicii de familie sunt nevoiți să se transforme în contabili, decât să-și facă meseria. Încercăm să găsim soluții. Primul pas va fi făcut vineri, când va fi o consultare de draft, iar de luni o să încercăm să rezolvăm niște lucruri cu ministrul de Finanțe”, a declarat Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.
Luni, vom avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii Guvernului. După discuţia de azi cu Mihai Tudose, mi s-a părut că premierul a înţeles problemele noastre şi situaţiile absurde cu care ne confruntăm. Dar rămâne de văzut dacă va acţiona în consecinţă sau totul va rămâne la nivel de vorbe frumoase”, a declarat  medicul Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familei.

La miting au participat, pe lângă medicii de familie veniţi din toată ţara, și pacienți ai acestora. Principala nemulţumire este legată de situaţia actuală a sistemul de sănătate, în special problema birocraţiei,  dar şi lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete, astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul. „Suntem normaţi ca şi cum am fabrica şuruburi. Trebuie să facem 4 consultaţii pe oră, în 5 ore. Dacă depăşim numărul de consultaţii, restul vizitelor nu se plătesc. Un medic de familie nu are salariu. Veniturile noastre diferă foarte mult în funcţie de listele de pacienţi şi de structura listelor. Dacă e să comparăm ceea ce câştigăm, ne ducem cu veniturile noastre sub nivelul unei asistente de medicină internă din spital”, a spus Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Protestul a început la ora 11.00, iar la ora 12.00 cadrele medicale au pornit alarmele ceasurilor şi şi-au rostit jurământul lui Hippocrate în faţa Guvernului. La manifestaţie au participat şi 25 de doctori şi pacienţi braşoveni. „Am primit ceva promisiuni, dar nimic concret. Sperăm să ne cheme să discutăm serios, aplicat, cum bătăli este pentru contractul-cadru ce va intra în vigoare de anul viitor. Prea multe speranţe de creştere a finanţării nu avem, dar măcar mai puţină birocraţie, ca să ne putem face meseria în favoarea pacienţilor”, ne-a spus dr. Andrea  Neculau, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov.

Un protest al medicilor de familie a avut loc și pe 2 noiembrie, în București și în circa 30 de oraşe din ţară. Atunci, sute de medici de familie au pichetat sediile caselor judeţene de asigurări de sănătate şi ale prefecturilor unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări. Cadrele medicale au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la criza sistemului național de asistență medicală primară și cu privire la modul în care sunt nevoiți să îngrijească pacienții, pe fondul lipsurilor. Mai mulţi medici de familie din Bucureşti au discutat atunci cu preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la finalul întâlnirii spunând că nu cred în promisiunile făcute de acesta. „Achităm tot ce înseamnă asistentă, medic, contabilă, chiria la cabinet, utilităţile, nu mai rămânem aproape cu nimic. Suntem limitaţi de Casa de Asigurări la 20 de consultaţii pe zi şi suntem plătiţi cu 12 lei impozabili. Venitul unui medic care trebuie să îşi achite teancuri de acte şi autorizări care costă. Când tragem o linie, un medic, după 6 ani de învăţare şi 5 ani de specializare să avem venituri de 1.600, maximum 2.000 de lei. Este umilitor”, a spus un medic de familie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button