Povestea emoționantă din spatele restaurantului „BRASOV” din… Costa Rica
Poate puțini știu, dar numele orașului „Brașov” a ajuns, cu mulți ani în urmă, în Costa Rica, datorită unui fost student al Facultății de Silvicultură.
Fausto Roberto Alfaro Morales este un costarican care a ajuns în România acum 35 de ani, pentru a studia Silvicultura și care a rămas îndrăgostit de țara noastră, dar mai ales de Brașov, chiar dacă s-a întors pe meleagurile natale. Pe lângă faptul că vorbește aproape perfect limba română, Fausto deține, în Quesada, restaurantul „Brasov” și vorbește cu drag despre cei aproximativ opt ani petrecuți în România.
Povestea lui Fausto a fost publicată pe un vlog de călătorii, HaiHui în doi, și poate fi urmărită AICI.
Pe un perete de la intrarea în restaurantul său există o hartă cu traseul de peste 10.000 km, pe care l-a parcurs pentru a ajunge din Costa Rica în România, precum și câteva informații despre Brașov.
Avea doar 19 ani atunci când și-a lăsat familia în țara natală, pentru a studia în România, având bursă de studii. Din grupul de 24 de costaricani, doar patru au terminat facultatea, printre care și el. Mai întâi a ajuns la București, iar de acolo a fost trimis la Timișoara, pentru a învăța limba română, apoi, după câteva luni, a dat un examen și a ajuns la Brașov, unde a studiat Silvicultura, fiind de profesie inginer silvic. Lucrează în domeniu în Costa Rica, iar când termină programul de muncă, merge la restaurantul său.
Nu și-a uitat colegii și nici limba română
S-a întors acasă după opt ani petrecuți în România, dar revine din când în când în țara noastră, pentru a se întâlni cu colegii de la Brașov. Vorbește așa bine română, încât unii cred că este localnic. Își amintește că a fost primit foarte frumos de studenții români, care erau foarte curioși de stilul de viață din Costa Rica, foarte diferit de cel de atunci, din România. De altfel, nici lui nu i-a plăcut sistemul comunist găsit la noi, despre care spune că era foarte strict. La întâlnirea de 10 ani de la terminarea facultății, a găsit totul schimbat, fiind o experiență diferită, după cum a explicat.
Fausto a mărturisit și că, la început, i-a fost greu să se obișnuiască cu mâncarea românească, apoi s-a „îndrăgostit” de ea și chiar gătește sarmale, ciorbă de burtă, de perișoare și alte rețete învățate la noi.
Nu s-a gândit să rămână definitiv în țara noastră, dar i-ar plăcea să poată sta mai multe luni aici.
„Când ajung în România, nu-mi vine să plec, plâng… Mă duc în parcul din Brașov și în fața facultății și plâng, este ceva foarte frumos. Întotdeauna găsesc ceva frumos (n.r. la România). Trebuie să rămâi cu lucrurile cele mai frumoase”, a spus el, pentru cei doi vloggeri români care i-au luat interviul.
Are amintiri și de la Costinești, unde a mers aproape vară de vară, cu trupa de dans din care a făcut parte.
Cum o parte mare din suflet este la Brașov, el a avut o discotecă numită Brașov, între anii 1991 și 1996. După mulți ani, la insistențele cunoscuților săi, a decis să readucă la viață „Brasovul” din Costa Rica, dar sub formă de restaurant, nu tot de discotecă.
Din poveste în poveste, a venit vorba și despre Dragoș Dolănescu (fiul regretatului Ionuț Dolănescu), pe care îl cunoaște de când acesta din urmă era copil, mama lui fiind din Quesada.
Întregul interviu poate fi urmărit AICI.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.