Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe atipic / Care este explicația
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe atipic / Care este explicația
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe anul acesta pe 24 iunie, deși este zi de dublă sărbătoare, a doua zi de Rusalii și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Din acest motiv, se dă, totuși, astăzi dezlegare la pește.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Acest post începe de regulă în lunea după Duminică Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. Adică ar fi trebuit să înceapă lunea viitoare.
Sfintele Paști se pot sărbători între 4 aprilie și 8 mai. Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfințiloror să fie după 29 iunie și Postul Sfinților Petru și Pavel să se desființeze. Așa s-a întâmplat în anii 1945 și 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se țînă trei zile dinaintea sărbătorii Sfinților Apostoli. O situație similară am avut și în anul 1983, când am sărbătorit Sfintele Paști pe 8 mai, iar Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost numai de două zile, 27-28 iunie.
Practic, atunci când Învierea Domnului este prăznuită mai târziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post. Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în 2015, că Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână. Așa va fi și anul acesta, când va dura cinci zile.
Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserica în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 și 14,23). Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, deoarece se cinstesc și darurille Sfântului Duh, care s-au pogorat peste Sfinții Apostoli.
În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.
Din punct de vedere culinar, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor, cu multe zile de dezlegare la pește, de obicei. Însă anul acesta, fiind scurt, doar astăzi. În rest, e perioadă cu belșug de legume și fructe.
Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.