Expres

Polițiștii brașoveni vor face verificări în rândul proprietarilor de câini

Polițiștii brașoveni vor face verificări în rândul proprietarilor de câini. Agenții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul pentru Protecția Animalelor vor efectua verificări privind respectarea obligațiilor legale referitoare la sterilizarea și identificarea prin microcipare a exemplarelor canine, precum și cu privire la respectarea condițiilor de bunăstare ale animalelor.

Proprietarii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală de a identifica exemplarele canine prin microcipare. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea sau donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora (Ordinul A.N.S.V.S.A. 1/2014).

Polițiștii brașoveni vor face verificări…

Totodată proprietarii de câini sunt obligați să notifice medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, aparţinând rasei comune și a metișilor acestora, este obligatorie. Câinele din rasă comună reprezintă orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate.
Principalul avantaj al sterilizării exemplarelor canine este reducerea fenomenul de abandon, respectiv al diminuării numărului de câini fără stăpân.
Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Amenzi usturătoare pentru cei care își maltratează sau abandonează câinii

Orice deținător de animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente. De asemenea, trebuie să le ofere posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală. Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv. Nerespectarea acestei prevederi legislative se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

Abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului constituie contravenție. Se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

Consiliile locale au obligația de a înființa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân ce vor asigura capturarea și plasarea acestora în adaposturi pentru câini, în conformitate cu prevederile Ordonaței de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Expresia câine fără stăpân face referire la „orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
2 luni în urmă

Si la mytex la rubrica de comentarii e un latrau putinist scapat si nesupravegheat. E turbat rau de tot. Are cip? Are vaccin? Stapan are, pe Putin, asta stim. Dar cum de umbla lelea?

Back to top button