Expres

Polițiștii brașoveni, despre „prietenii” de pe Facebook, fake news-uri și „furtul” datelor personale

 

Petrecerea timpului liber în mediul online aduce și probleme referitoare la securitatea și confidențialitatea datelor personale.

Polițiștii brașoveni atenționează că, atunci când vă creați un cont pe o rețea de socializare, trebuie să citiți cu atenție „termenii și condițiile” și să le bifați ca acceptate doar dacă sunteți de acord cu acestea.

„Curiozitatea de a citi tot continutul fișierului vă va conduce la aflarea faptului că dezvoltatorii rețelei vă cer acordul pentru a avea acces la contactele voastre, mesaje, camera foto, microfon, istoria conversațiilor, etc.!
«Setările de confidențialitate» trebuie parcurse în totalitate. Un cont poate fi public sau privat, deci printr-un cont privat dețineți controlul asupra aparițiilor pe profilul dvs”, au precizat reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Acceptarea necunoscuților în această listă de prieteni nu este recomandată, deoarece vor avea și ei acces la orice informații sau poze postați.

Spre exemplu, pozele pot fi salvate, modificate și trimise unei terțe persoane sau chiar postate pe internet.

Dacă sunteți deranjați de conversații incomode sau persoane care vă „agresează”, puteți oricând să opriți conversațiile prin opțiunile de blocare sau de raportare a contului.

Atunci când nu mai doriți să aveți cont pe o rețea de socializare, trebuie să știți că este o mare diferență între a-l dezactiva și a-l șterge. Dezactivându-l, puteți să vă reconectați cu datele dvs și puteți fi indexat în continuare în căutările online. Cererea de ștergere va fi preluată de rețea și în termen de 30 de zile vă puteți reconecta, apoi contul va fi șters (dacă nu v-ați reconectat).

„Să aveți grijă cu site-urile declarate ca fiind fără costuri, nu sunt «gratuite» deloc! Doar că plata nu se va face în bani, ci în informații, datele dvs personale, etc. Pe internet orice utilizator este ținta publicității, într-un fel sau altul, administatorii adunând date despre vârstă, educație, locul de muncă, relații, orientare politică, religioasă, etc. Chiar dacă alegeți să aveți conturile la «privat», totuși activitatea și interacțiunea pe care o aveți cu rețelele sociale permit algoritmilor de inteligență artificială să «gândească» aceste lucruri”, au mai explicat polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul IPJ Brașov.

Pentru a evita victimizarea în mediul online, Poliția Brașov recomandă:

-Postați cu mare grijă fotografii cu voi sau cu familia voastră!

-Țineți cont că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat. Prin urmare, folosiți și alte surse (cărți, reviste de specialitate) si creați-vă propriile opinii cu privire la ceea ce este adevărat sau fals.

-Dacă cineva vă face să vă simțiți inconfortabil, puteți oricând să renunțați la comunicarea cu acea persoană.

Nu sunteți obligați să stați pe Internet mai mult decât considerați că este necesar, nici să citiți informații care provoacă neplăcere sau teamă. Puteți oricând să-i eliminați din lista de contacte pe cei cu care nu mai doriți să comunicați.

-Dați dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoașteți pe cei cu care comunicați.

-Stabiliți împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului și a telefonului mobil.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare