Polițiștii brașoveni, acțiune antidrog și la o școală profesională din oraș
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de informare la o școală profesională din municipiul Brașov.
Au fost dezbătute teme privind consumul de droguri și reducere a riscurilor asociate consumului acestor substanțe nocive, măsurile minime de autoprotecție în vederea prevenirii victimizării și pentru siguranța personală, precum și modalități de sesizare în cazurile de urgență în care pot fi implicați tinerii.
Participanților le-au fost oferite materiale cu mesaje preventiv-informative privind siguranța în excursii și drumeții și riscurile consumului de droguri sau alte substanțe psihoactive.
SFATURI PENTRU COPII
Nu încuraja violenţa şi injuriile.
Nu încerca să rezolvi un conflict prin violenţă, apelează la sprijinul celor care te pot ajuta (părinţi, profesori, poliţişti).
Traversează strada doar prin locurile special amenajate şi numai după ce te asiguri temeinic.
Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
Sunt asimilate pietonilor persoanele care circulă cu rolele, trotineta, tricicleta, aşadar aceştia trebuie să respecte regulile de circulaţie care se aplică pietonilor.
Spune întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleci.
Evită să te joci pe stradă sau în locurile unde parchează maşinile.
Nu te lăuda cu bunurile pe care le ai asupra ta.
Evită să furnizezi necunoscuţilor informaţii despre adresa, programul tău şi al părinţilor. Nu posta astfel de informaţii pe Internet!
SFATURI PENTRU ADOLESCENŢI
Nu încerca să rezolvi un conflict prin violenţă. Apelează la sprijinul celor care te pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.
Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Modul de percepere al unor probleme nu trebuie neapărat să fie identic cu cel al prietenilor.
Dacă vrei să te întâlnești față în față cu o persoană cunoscută pe internet, anunță-ți părinții, fixează întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergi împreună cu cineva mai mare, de încredere, care te poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal când suni pe cineva întâlnit pe internet.
Vorbeşte cu părinţii dacă ţi s-a propus să consumi droguri sau ai fost martor la asemenea act.
Utilizează cu atenţie reţelele de socializare electronice: Facebook, Messenger, etc. Acestea sunt principalele surse de racolare utilizate de infractori.
Nu furniza date personale, nu posta fotografii indecente pe reţelele de socializare şi nu te expune la webcam persoanelor pe care le întâlneşti în mediul online.
SFATURI PENTRU PĂRINŢI
Pentru prevenirea riscului de victimzare pe perioada vacanței de vară, copiii trebuie să cunoască:
Numărul de telefon şi numele părinţilor, adresa unde locuiesc şi, dacă este posibil, un alt număr de telefon al unei persoane de încredere la care pot apela. DATELE PERSONALE NU TREBUIE DIVULGATE DEC T DACĂ ESTE NECESAR!
Să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă.
Să nu plece cu persoane necunoscute indiferent de pretextul pe care acestea îl folosesc ca să îi cheme cu ele.
Să se manifeste zgomotos dacă cineva vrea să îi ia cu forţa. Aşa atrag atenţia unei persoane care i-ar putea ajuta.
Dacă se rătăcesc de părinţi, să nu se sperie şi să apeleaze la persoane de încredere (femei cu copii, persoane în uniformă etc.).
Să manifeste multă prudenţă în alegerea traseelor şi a orei de deplasare, iar la intrarea în imobil să fie foarte atenţi la persoanele suspecte.
În caz de dispariţie, sunaţi imediat la 112 (apel unic de urgenţă) sau 116000 (valabil pentru dispariţii în Uniunea Europeană).
Pentru a preveni victimizarea în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive, IPJ Brașov oferă următoarele sfaturi:
Informați-vă ce sunt drogurile, cum acţionează, care sunt consecinţele. Informaţia te face mai puternic, te ajută să iei decizii mai bune!
Alegeți-vă cu mare atenţie prietenii! Nu vă înconjurați de persoane cu reputaţie proastă și aveți curajul să spuneți „NU”! Dacă faceți parte dintr-un grup în care se consumă substanțe stupefiante, e timpul să vă căutați alţi prieteni! Un prieten adevărat nu vă îndeamnă să faceți ceva ce v-ar putea dăuna!
Nu consumați băuturi alcoolice în cluburi decât dacă acestea au fost deschise în fața voastră.
– Vorbiți cu părinții dacă vi s-a propus să consumați droguri sau ați fost martor la un asemenea act.
În caz de nevoie sau dacă aveți cunoștință despre săvârșirea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist ori sunați la
numărul unic de urgență 112!
VEZI ȘI:
Polițiștii brașoveni, activități în căminele studențești, pe linie antidrog
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.