Expres

Podul de la Voila a fost detonat (video)

Podul de la Voila a fost detonat. Podul de peste râul Olt, de la Voila (județul Brașov), cunoscut ca „podul NATO”, care mai mult îngreuna accesul militarilor la baza Cincu, a fost detonat. Echipa de demolări industriale din județul Mureș, formată din patru artificieri, s-a ocupat de lucrări. Au fost prezenți și localnici curioși să vadă demolarea podului vechi de o sută de ani, relatează Monitorul de Făgăraș. Zgomotul detonării s-a auzit la zeci de km.

Urmează reconstruirea, așteptată de câțiva ani

Podul va fi reconstruit, autoritățile județene estimând că noul pod va fi dat în folosință în toamna anului 2024. Operațiunea a fost amânată timp de doi ani, din cauza unor dispute tehnice.
Anterior, au fost trei proceduri de achiziţie lansate de CJ Brașov pe 25 septembrie 2019, 5 noiembrie 2019, respectiv 19 decembrie 2019, toate anulate din lipsă de competitori. Abia la cea de-a patra, din iunie 2020, s-au înscris doi operatori economici și a fost desemnat constructorul.
Lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2021, dar a existat o dispută cu Hidroelectrica, care are un lac de acumulare în zonă, privind dinamitarea, apoi proiectanții și constructorii nu au căzut de acord în privința refacerii fundațiilor.
Ordinul de reîncepere a lucrărilor a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, în urmă cu o lună.
„După doi ani de chin s-a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor. Toate problemele care au dus la blocarea proiectului au fost rezolvate. Urmează ca în maxim o lună să se demoleze podul existent. Acolo sunt condiţii speciale, pentru că demolarea prin implozie vor cădea în albia râului, iar acestea trebuie recuperate. După ce se va încheia această etapă, va începe şi construirea noului pod. Vom avea discuţii cu constructorul privind termenul de finalizare, dar eu estimez că noul pod fi gata anul viitor, în august sau septembrie. Va trebui ca pentru acest proiect să încheiem un act adiţional”, a declarat, la acel moment, Șerban.

Proiectat să suporte 100 de tone

Soluţia tehnică agreată de proiectant și constructor vizează realizarea fundaţiilor pe cele ale actualului pod peste care se va monta scheletul metalic, care este la fața locului de peste un an.
Acest pod are o importantă strategică şi reprezintă calea principală de acces între Gara Voila şi Poligonul de la Cincu, urmând a fi traversat și tehnica militară de la și către baza NATO. Este motivul pentru care a fost modificat proiectul inițial. „Au fost aduse proiectului unele modificări, astfel că pe noul pod vor putea trece încărcături militare de până la 100 de tone. De asemenea, au fost reanalizate şi elementele ce ţin de înălţime şi lăţime. Vorbim de un pod pe care vor trece transporturi speciale”, a mai explicat președintele CJ Brașov.
Noul pod va avea o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani. Finanţarea lucrărilor este asigurată prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală, iar contractul de lucrări a fost semnat în luna ianuarie a anului 2021 cu Asocierea de firme SC Con-A SRL, SC Con-A Operations SRL și SC Drum Inserv SRL. Amplasamentul pentru construcţia podului de peste râul Olt, pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila, a fost predat încă din 26 ianuarie 2021. Valoarea totală a contractului pentru execuţia proiectului „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila” este de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt bani accesaţi prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este asigurată din bugetul judeţean.
Ce presupune contractul: demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105; construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri; vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi aval; vor fi construite rampe de acces; va fi amenajat drumul pe lungimile minime necesare; vor fi deviate rețelele de utilități din amplasament, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură; vor fi realizate lucrări pentru siguranţa circulației.

Sursa video: Euronews


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button