Poartă IE cu MândrIE. Cum puteți sărbători
Poartă IE cu MândrIE. Potrivit Legii 184 din 2022, în ziua de 24 iunie se sărbătoreşte ia, cea mai celebră piesă a costumului popular românesc. De Ziua Universală a Iei, Centrul Cultural Reduta organizează o suită de evenimente dedicate cămăşii populare şi, în special, celei femeieşti, care poartă denumirea de ie. De fapt, sărbătorirea a început deja cu două expoziții organizate aici.
Expoziția „Ia – trecut și prezent” cuprinde cămăși tradiționale din diferite zone etnografice ale țării, aflate în colecția doamnei Zorica Donțu (Ozun, Covasna), coordonatoare a grupului de șezători din Sf. Gheorghe. Astfel, în foaierul Redutei puteţi regăsi atât cămăși vechi, cât și reproduceri ale acestora, realizate de Zorica Donțu. În completare sunt expuse și câteva costume tradiționale vechi.
Expoziția „Oamenii locului” include fotografii semnate de Adrian Murgea din satul Ileni – Mândra, Țara Făgărașului, realizate în cadrul proiectului „Acasă, la origini”.
„Am adunat în foaierul Centrului Cultural Reduta, în ultimele două săptămâni, două expoziţii foarte interesante. Una este o expoziţie de fotografie realizată de Adrian Murgea, numită «Oamenii locului», cu portrete mai mult de femei din Ţara Făgăraşului, iar a doua este o expoziţie de cămăşi tradiţionale realizate de Zorica Donţu. Mare parte dintre ele sunt cămaşa originală, care poate avea 70, 80 sau chiar 100 de ani şi lângă care este o replică realizată de acest talentat meşter popular care este Zorica Donţu”, a declarat Adrian Văluşescu, managerul Centrului Cultural Reduta.
Poartă IE cu MândrIE. Astăzi, 24 iunie, de Sânziene, Centrul Cultural Reduta va pune la dispoziţia doritorilor ii, iar aceştia se vor putea fotografia într-o cabină specială.
Tot aici, la ora 15:00, va avea loc o prezentare a costumelor populare de pe întreg teritoriul judeţului nostru, realizată cu sprijinul Organizaţiei Femeilor Liberale.
Acestea vă invită începând cu ora 14 în Piața Sfatului, „unde va prinde contur o IE din 300 de flori, vom împărți, ca în fiecare an, sânziene”, potrivit președintei OFL, consilierul local Pamela Maria Diaconu
Ziua Universală a Iei a fost adoptată ca urmare a unei iniţiative a comunităţii online La Blouse Roumaine, care şi-a luat numele după celebrul tablou al pictorului francez Henri Matisse.
Citiți și:
Urmează o noapte magică. Cum se petrece
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.