PMUD-ul privind teritoriul Polului de Creştere Braşov trebuie „recoafat”! Brașovenii sunt invitați să contribuie la modificări
Ca urmare a unor modificări în legislaţie, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creştere Braşov va trebui actualizat, ocazie cu care Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Braşov a decis să lanseze o consultare publică, pentru a adăuga în document solicitările cetăţenilor.
PMUD-ul a fost realizat pe baza unei anumite structuri, în perioada 2014-2015, de un consorţiu internaţional de consultanţi, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la el lucrând firmele WSP Parsons Brinckerhoff şi AV Transport Planning.
Numai că, anul acesta, ca urmare a aprobării Ordinului 233/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi de elaborare şi actualizare a documentaţiilor de urbanism, s-a modificat structura aprobată a PMUD-ului, aşa că trebuie refăcut modul de prezentare.
Spre exemplu, planul fusese realizat pe teme, iar Ordinul 233/2016 prevede ca acesta să fie realizat la nivel teritorial (pe cartier, oraş, zonă metropolitană).
Consultare publică
În aceste context, Asociaţia Metropolitană a decis ca PMUD-ul să intre într-un proces de consultare publică, dacă tot va fi actualizat. Aceasta va fi deschisă până pe 12 noiembrie. Actualul PMUD poate fi consultat pe site-ul brasovtransports.ro, iar sugestiile de actualizare pot fi trimise pe adresa consultare-publica@metropolabrasov.ro.
De asemenea, pe 27 octombrie va avea loc în Sala de şedinţe a Consiliului Local Braşov, începând cu orele 11.00, o consultare publică, în vederea actualizării planului.
Conform reprezentanţilor Asociaţiei, PMUD-ul va fi gata până la finalul acestui an, dar va trebui să obţină din nou aprobări şi să treacă inclusiv prin Consiliul Local Braşov.
Acest PMUD acoperă teritoriul Polului de Creștere Brașov, format din localităţile Brașov, Săcele, Codlea, Predeal, Râșnov, Bod, Cristian, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Tărlungeni și Vulcan și se referă la perioada 2016 – 2030.
Documentul este strategic, nivelul de detaliere fiind adaptat în consecință. Astfel, în faza de implementare vor fi necesare studii de fezabilitate privind investițiile propuse, conform legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește amplasamentul exact și soluția tehnică optimă, respectiv analiza impactului asupra mediului pentru proiectele relevante.
PMUD și modelul de transport aferent vor fi actualizate în cadrul unui proces continuu, cu evaluări intermediare detaliate la intervale de 5 ani sau mai des, în funcție de evoluțiile viitoare în zona Polului de Creștere Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.