Expres

Ploșnița dantelată a ajuns și în județul Brașov

Tot mai mulți făgărășeni se plâng de o invazie de ploșnițe dantelate în oraș, potrivit fagarasultau.ro. Ploșnița dantelată, cunoscută și sub denumirea de tigrul platanului, a mai fost semnalată în orașe mari precum Cluj-Napoca, Sibiu, București și Alba Iulia.
Conform specialiștilor, tigrul platanului nu transmite boli, însă numărul mare și înțepăturile puternice le provoacă foarte multe neplăceri oamenilor.
Insecta ar fi fost adusă în Europa din America de Nord, în mod accidental, cu plante ornamentale.
Acestea nu au niciun duşman natural şi nu pot fi distruse cu insecticid.


Biologul Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj-Napoca, a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce ploșnițele dantelate nu pot fi ucise cu substanțe chimice.

„Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii «tigri». Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populații în limite normale.

În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să «zădărnicim» apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie”, a precizat biologul.

„Să lăsăm natura să rezolve”


Potrivit biologului, trebuie să lăsăm natura să rezolve problema, prin autoreglare.

„«Dantela» care se vede pe aceste insecte este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.

Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C ! Așa cum, după un atac «devastator» al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare