Planul Urbanistic General al Brașovului, finalizat / Astăzi, o discuție preliminară dezbaterii publice
Planul Urbanistic General al Brașovului, finalizat / Astăzi, o discuție preliminară dezbaterii publice
Planul Urbanistic General a fost finalizat de echipa de proiectanți. Strategia de dezvoltare urbanistică, socială și economică a orașului va intra, în curând, în dezbaterea comunității. Cel târziu de la 1 octombrie brașovenii se vor putea pronunța asupra modului în care va arăta orașul în următorii 10 ani.
Astăzi, 6 septembrie, Primăria are un eveniment preliminar lansării în dezbatere publică a noului PUG.
Unul dintre cele mai importante documente pentru dezvoltarea unei comunități, Planul Urbanistic General, a fost finalizat de echipa de proiectanți și este în etapa de însușire de către Primăria Brașov. În luna octombrie, această strategie de dezvoltare urbanistică, socială și economică va fi prezentată comunității brașovene, pentru ca toți factorii interesați – cetățeni, agenți economici, specialiști în domeniul urbanistic etc. să își poată spune punctul de vedere.
În avanpremieră la această etapă, azi, 6 septembrie, în cadrul Street Delivery (detalii aici), de la ora 15.00, la cortul primăriei, brașovenii se pot întâlni cu urbaniștii care au lucrat la acest document pentru a afla care este stadiul proiectului, care sunt problemele identificate de comunitatea brașoveană, procesul de elaborare a acestui document, dar și care mai sunt etapele de parcurs până la adoptarea lui.
„Obiectivul oricărei administrații este de a se asigura că deciziile pe care le ia duc la dezvoltarea orașului în direcția care răspunde cel mai bine nevoilor și așteptărilor comunității. Iar acest lucru se poate face doar prin adoptarea politicilor publice și strategiilor care stabilesc o linie foarte clară a direcției pe care o avem de urmat, ca rezultat al cooperării dintre specialiști și cetățeni. PUG-ul reprezintă un instrument de planificare, modern și precis, pe baza căruia se vor lua deciziile de dezvoltare urbană în orașul deceniului următor. Sper ca în următoarele săptămâni să finalizăm recepția acestei documentații, care conține peste 1.000 de pagini, iar cel târziu de la 1 octombrie să trecem la următoarea etapă, la fel de importantă, cea a consultării brașovenilor. Până atunci, vă așteptăm vineri, între orele 15.00 și 17.00, la cortul primăriei din cadrul Street Delivery, pentru a discuta despre dezvoltarea orașului, prin prisma PUG-ului”, a precizat primarul Allen Coliban.
În această primă etapă, cea de elaborare a PUG-ului, proiectantul a realizat și 26 de studii de fundamentare, care au stat la baza stabilirii modului de dezvoltare al orașului, printre care se află și studiile rezultate în urma consultărilor cu cetățenii, investitorii și profesioniștii din domeniu.
În ceea ce privește percepția brașovenilor, disfuncționalitățile cu care se confruntă orașul sunt legate de poluare, aglomerație, trafic, conectivitatea slabă în teritoriu, dezvoltarea imobiliară intensă și insuficiența spațiilor verzi.
Planul Urbanistic General stabilește condițiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioadă de 10 ani, răspunzând necesităților populației, a specificului și a tendințelor de dezvoltare.
Obiectivele operaționale ale P.U.G.-ului Municipiului Brașov sunt următoarele:
1.dezvoltarea arhitecturală și urbanistică coerentă a municipiului;
- creșterea accesibilității și îmbunătățirea infrastructurii rutiere;
- dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii tehnico-edilitare;
- dezvoltarea economică și socială;
- creșterea calității mediului;
- valorificarea și protejarea patrimoniului natural și cultural.
În această primă etapă, cea de elaborare a PUG-ului, proiectantul a realizat și 26 de studii de fundamentare care au stat la baza stabilirii modului de dezvoltare ale orașului, printre care se află și studiile rezultate în urma consultărilor cu cetățenii, investitorii și profesioniștii din domeniu.
În ceea ce privește percepția brașovenilor, calitățile pe care le are orașul sunt legate de amplasarea în teritoriu și cadrul natural favorabil, precum și potențialul turistic al Municipiului Brașov, care reprezintă un avantaj pentru economia locală.
Disfuncționalitățile cu care se confruntă Brașovul sunt legate de:
poluare, aglomerație, trafic și infrastructură rutieră locală;
conectivitatea slabă în teritoriu, în ciuda avantajului subliniat anterior;
dezvoltarea imobiliară intensă din ultimii ani; insuficiența spațiilor verzi.
În cadrul adoptării acestui document strategic urmează etapa de informare și consultare a publicului. Locuitorii și proprietarii pot să se exprime direct, iar primăria va ține cont de observațiile și sugestiile acestora, judecând în interesul public, prin raportare la specificul urban, la legislația în vigoare și la obiectivele de dezvoltare coerentă a municipiului.
Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori.
Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a PUG-ului, etapa de transparență decizională, iar la final, predarea și integrarea Planului Urbanistic General în Sistemul Informațional Geografic – GIS.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.