Pista de alergat din Parcul Tractorul e gata, criticile continuă mai vehement
Pista de alergat din Parcul Tractorul e gata, criticile continuă mai vehement.
S-a terminat amenajarea pistei de alergat din Parcul (Sportiv) Tractorul, proiect votat de brașoveni acum aproape doi ani prin bugetare participativă. Lucrarea a început în iunie cu turnarea unui strat de asfalt nou, au urmat turnarea stratului de tartan, vopsirea marcajelor, iar zilele trecute s-au repus și stâlpii demontați pentru a facilita lucrările. Oficial, lucrările s-au încheiat.
Inițiativa îi aparține lui Radu-Valentin Paul (foto 1), activist civic brașovean, el însuși pasionat practicant de sport. Acesta a depus proiectul în sesiunea de bugetare participativă a Primăriei Brașov din anul 2022 și a fost unul dintre cele câștigătoare:
„Mă bucur să văd că, în sfârșit, devine realitate acest vis al brașovenilor. Dorința, respectiv nevoia, de a exista această pistă de alergare a ajuns la mine prin 2021, când eram consilier local și răspundeam de cartierul Tractorul. Atunci au venit locuitorii din zonă către mine și mi-au cerut să militez pentru o pistă de alergare. Nevoia de mișcare fizică este una evidentă, iar alergatul este cea mai la îndemână variantă. Toți avem acasă un trening și niște încălțări sport. Dacă punem și voință lângă acestea, ne mai trebuie doar un loc în care să alergăm și să ne protejăm picioarele în timp ce o facem. Exact acest lucru îl avem acum în parcul din Tractorul”, a declarat Radu-Valentin Paul.
Amintim că în februarie 2022 au fost declarate cinci proiecte câștigătoare: amenajarea de grădini muzicale în spații comune (implementat în decembrie 2022), toaletă în parcul Tractorul (implementat în mai 2023), parcări sigure pentru biciclete (implementat în iunie 2023), pistă de alergat în parcul din Tractorul (implementat în octombrie 2023) și grădini urbane comunitare (neimplementat până acum).
„Din păcate a durat mult, aproape 2 ani, implementarea acestui proiect, deși brașovenii l-au votat câștigător în februarie 2022. Ce să mai zic? Mai bine mai târziu decât niciodată! Țin să menționez că angajații din primărie m-au ținut informat în permanență și și-au dat tot interesul. Procesul a fost atât de lung din cauza birocrației pe care o cunoaștem cu toții. Sper totuși ca aleșii locali să înțeleagă importanța unui astfel de proiect și să îl extindă în toate zonele Brașovului”, a adăugat inițiatorul proiectului.
Se dorește extinderea proiectului
Proiectul cu pricina a fost și subiectul unor discuții aprinse în spațiul public. Un consilier local PNL, Cătălin Anton, a criticat dur proiectul (detalii aici) a semnalat mai multe nereguli. Radu Valentin Paul amintește că procedura de selecție a proiectelor a inclus avizul unei comisii din care au făcut parte și consilieri locali, deci aceștia au cunoscut de la început detaliile tehnice.
„Am observat și eu opinia acelui consilier local. Doresc să amintesc că toate proiectele au trecut printr-o comisie din care au făcut parte și consilieri locali. În urma discuțiilor din această comisie au fost făcute unele modificări propunerii mele inițiale. Erau binevenite atunci aceste observații ale dumnealui, unele dintre ele fiind justificate, dar și rezolvabile. Mă bucur pentru că le-a observat și sper să fie rezolvate cât mai curând. Până una alta, haideți să ne bucurăm de această pistă de alergare și să vedem cum facem să învățăm din acest prim proiect, iar apoi să îl extindem în tot Brașovul”, a încheiat Radu-Valentin Paul.
„Parc fără bănci, cu alei de plastic, monopolizate pentru un singur grup“
Există și alte voci, din zona ONG/ activism comunitar, care critică vehement proiectul.
„Braşovul verde inventează parcul fără bănci şi cu alei pline de plastic, monopolizate pentru un singur grup țintă. La revedere bătrâni, părinți cu copii, persoane care ar vrea să stea pe bancă în parc, să se relaxeze şi să citească două pagini. Parcul, care este un bun public, mai există doar pentru unii.
I-am numărat azi. Timp de 40 de minute, după ora 11, pe vreme excelentă, cu soare, alergau vreo 10 persoane, majoritatea maxim 2 ture. Pentru un număr limitat de persoane, care nu este cu mult mai mare de numărul obişnuit de alergători din parcul Tractorul, jumătate din alei sunt distruse şi inaccesibile omului obişnuit. Din banii noştri, da??!
Rahatul de ciori e tot acolo, doar că acum va fi mai greu de spălat. Puținele bănci rămase arată super jegos, unele dintre ele. Dar na, priorități şi fițe.
Există investiții proaste şi există bătaia de joc”, a scris pe Facebook brașoveanca Claudia Popa, iar cei care au comentat la postarea sa îi țin isonul.
Sursa foto 1 și 2: Radu Valentin Paul
Sursa foto 3-6: Claudia Popa
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.