Expres

PETrică revine în curând

PETrică revine în curând

După ce, în 30 noiembrie sistemele de colectare a ambalajelor PETrică și-au suspendat activitatea, odată cu intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare, ieri, Consiliul Local a aprobat propunerea primarului Allen Coliban de prelungire a a campaniei de conștientizare privind colectarea selectivă în Municipiul Braşov.

Este vorba despre cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu – instalate în cartierele Valea Cetății, Astra și zona Gării, care le permit celor care reciclează să călătorească gratuit cu mijloacele de transport RATBV.
Conform primarului Allen Coliban, cel care a inițiat proiectul de hotărâre, la baza acestei propuneri stă faptul că, în acest moment, există foarte multe ambalaje pe piață care nu sunt incluse în SGR, acest sistem de garanție-returnare fiind într-o perioadă de tranziție. Aceasta se estimează că se va încheia vara viitoare, moment în care pentru toate ambalajele de pe piață se va plăti o garanție de 50 de bani, care se va recupera în momentul returnării ambalajelor goale. Prelungirea acestui program, PETrică, le oferă posibilitatea brașovenilor să colecteze separat ambalajele actuale și să călătorească gratuit cu transportul în comun, în schimbul returnării acestora.
„Trecem printr-o perioadă de tranziție, aceea de implementare a unui Sistem de Garanție-Returnare pentru ambalajele. În acest moment, majoritatea produselor existente pe piață nu sunt incluse în sistemul SGR. Tocmai de aceea am venit cu propunerea către Consiliul Local ca pentru următoarele 6 luni, cât estimează Ministerul Mediului că durează această tranziție, să menținem funcționale cele trei sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile tip PETrică, care au avut un succes foarte mare la nivelul comunității brașovene. Mulți dintre brașoveni și-au făcut deja o obișnuință din a colecta ambalajele reciclabile și a obține în locul lor bilete de transport. Rezultatele sunt mai mult decât vizibile, în cei 2 ani de funcționare, PETrică a reușit să colecteze aproape 8 milioane de PET-uri, doze și sticle, cu o medie zilnică între 2.500 și 4.500 de ambalaje pe aparat. Aceste cifre vorbesc de la sine despre dorința brașovenilor de a utiliza acest sistem pentru colectarea ambalajelor, de aceea consider că este necesar să menținem un sistem funcțional, până când SGR-ul va fi operațional 100%”, a precizat primarul Allen Coliban.

Aproape opt milioane de ambalaje colectate

Primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cei doi ani de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste două milioane de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 2.069.930 recipiente colectate în perioada septembrie 2021 – decembrie 2023, cu o medie zilnică de 2.530 de ambalaje.
PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie 2022, 3.130.919 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele trei, cu o medie zilnică de 4.486 de ambalaje.
Pe 18 februarie 2022, pe B-dul Victoriei – zona pietonală din fața complexului comercial Rapid – a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cu cele 2.680.744 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 4.093 ambalaje, clasându-l pe locul 2 în topul eficienței.
De la începerea programului au fost colectate 3.129.150 de PET-uri la cele trei automate, 1.839.084 de doze de aluminiu și 2.913.359 de sticle, adică un total de 7.881.593 de recipiente. 
Programul PETrică a fost lansat ca proiect-pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport.
Fiecare sistem „PETrică“ este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
5 luni în urmă

[…] să fie repuse în funcțiune, conform unei hotărâri a Consiliului Local din decembrie (detalii aici), procedură ce va mai […]

Back to top button