Expres

PET-urile vor fi preluate chiar dacă automatele nu funcţionează


PET-urile vor fi preluate chiar dacă automatele nu funcţionează. Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, conform adevarul.
Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze.

Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, la conferinţa „Curăţenia de primăvară în România”, ediţia 2024, organizată de DC Media Group.

Întrebat despre situaţiile în care populaţia cumpără produse şi apoi lasă ambalajele la coşul de gunoi, fără să colecteze cantităţi mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile oraşe din alte ţări, în care există sistem de garanţie – returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanţia respectivă şi valorifică ambalajul.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul marilor oraşe, Fechet a menţionat că îngroparea sau incendierea deşeurilor constituie o infracţiune, dar problema nu ţine de legislaţie, ci de modul în care aceasta este pusă în aplicare. Ministrul Mediului a spus că, dacă ne uităm la statistici, în România nu ne putem lăuda cu multe dosare soluţionate.

În aceste condiţii, ministrul Mediului consideră că o măsură mai eficientă decât sancţiunea penală dar şi faţă de cea contravenţională este măsura confiscării mijlocului de transport cu care se transportă ilegal deşeurile. El a precizat că măsura este eficientă dar e greu a aplicat pentru că instituţiile din domeniu au puţini angajaţi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button