Expres

Peste 50 de morti si 700 de raniti Autoritatile britanice au inceput o ampla ancheta privind atentatele de la Londra

  • logomytex.png
 

Mai mult de 50 de persoane au murit si peste 700 au fost ranite in atacurile de joi, de la Londra, a afirmat, ieri, comandantul Politiei Metropolitane, Sir Ian Blair.
Bilantul este provizoriu, intrucat mai exista cadavre ramase in tunelurile metroului, intre statiile Russell Square si King s Cross, a precizat Ian Blair. Dintre cele 700 de persoane ranite, 22 se afla in stare critica, fiind internate in spital. Numarul total al celor care au primit ingrijiri in unitati sanitare se ridica la 350 de persoane, dintre care o suta au fost internate. Doi cetateni germani si cel putin doi americani figureaza printre raniti. Scotland Yard a precizat ca s-au produs numai patru explozii, dintre care trei in metroul londonez si una in autobuz, si nu sase, asa cum s-a crezut la inceput. Confuzia s-a datorat faptului ca pasagerii metroului au fost evacuati prin doua statii diferite.
Cel putin un kamikaze
Richard Jones, in varsta de 61 de ani, expert in informatica, calatorise cu autobuzul ce a explodat in Tavistock Square. Barbatul a vazut un tanar inalt, de circa 1,80 metri, care i s-a parut nervos si care punea mereu mana pe rucsac . La cateva secunde de cand Richard a coborat din autobuz, explozia a ras practic partea superioara a vehiculului. Alti doi martori oculari au vazut un barbat cu un comportament suspect, care-si tot verifica rucsacul. Terence Mutasa, infirmier, a stat de vorba cu soua ranite carora le-a acordat ingrijiri. Au spus ca un barbat s-a asezat pe scaun si apoi a sarit in aer , a povestit infirmierul. Presa britanica vehiculeaza in general doua ipoteze pentru explozia din autobuz: un atac sinucigas sau o explozie accidentala a bombei aflate asupra unui terorist care se indrepta catre o statie de metrou. Fiecare dintre bombe continea mai putin de cinci kilograme de explozivi, a afirmat, ieri, seful departamentului antiterorist al Scotland Yard, Andy Hayman. Incarcaturile explozive au fost probabil plasate pe un scaun intr-un vagon de metrou sau, in cazul autobuzului, pe un scaun sau pe podea.

Imagini filmate cu telefoanele mobile
Telefoanele mobile 3G au permis unor pasageri care se aflau joi in metroul londonez sa filmeze cateva secunde de imagini, care apoi au fost transmise de posturile de televiziune. Imaginile, a caror calitate este destul de proasta, au insa avantajul ca pot fi trimise prin mesageria electronica.
Mai multe inregistrari, de cateva secunde, au fost difuzate in deschiderea jurnalelor de stiri din cursul serii de joi.

Atentate similare
cu cele din Spania
Autoritatile britanice au inceput o ampla ancheta pentru a descoperi persoanele responsabile pentru atentate. Responsabilii serviciilor secrete incearca, la sediul MI5, sa gaseasca suspectii in cazul celor patru explozii care au terorizat Londra timp de 56 de minute. Vor trece insa cateva zile pana cand va putea fi data publicitatii o fotografie a unui suspect. Oficiali ai Ministerului de Externe au precizat ca atacurile sunt similare celor din Madrid. Politisti spanioli specializati in combaterea terorismului se vor deplasa la Londra, pentru a colabora cu politia britanica.

Revendicare pe Internet
Politia examineaza o revendicare aparuta pe un site al unui grup anterior necunoscut, Organizatia al-Qaida – Jihadul in Europa. Site-ul organizatiei Al-Qalah pe care a fost publicat comunicatul a fost blocat imediat dupa afisarea textului. Adresa http://www. qal3ah.net/vb/ a fost utilizata deseori de catre gruparile islamice, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, dar apoi interesul pentru aceasta a scazut. In comunicatul publicat pe internet era proferata amenintarea ca vor avea loc atacuri si asupra altor state europene, in principal asupra Danemarcei si Italiei, daca acestea nu isi vor retrage fortele din Irak si din Afganistan. Revendicarea este considerata de mai multi specialisti putin credibila. Printre altele, exista greseli in scrierea unor cuvinte arabe , iar un site apropiat de fundamentalismul islamic recomanda sa nu se dea crezare revendicarii.

Celula terorista
O celula terorista, cu baza in Midlands, a devenit principalul suspect. Aceasta este formata din extremisti musulmani, majoritatea fosti studenti, ale caror domicilii sunt supravegheate de mai multe luni, dar impotriva carora nu existau suficiente dovezi pentru a fi arestati. Agentii secreti au monitorizat telefoanele intre membrii acestei grupari si celula al-Qaida din Afganistan. Suspectii sunt britanici – absolventi nemultumiti care au urmat studiile in Marea Britanie, apoi in scolile islamice din Pakistan, tara vecina cu Afganistanul . Michael Clarke, expert in terorism si profesor la King s College din Londra, a afirmat ca implantarea unei serii de bombe solicita implicarea a 18-20 de persoane.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button