Peste 27.000 de sărbătoriți astăzi în județ / Semnificația numelui Andrei
Peste 27.000 de sărbătoriți astăzi în județ / Semnificația numelui Andrei
Mai mult de 800.000 de români îşi celebrează patronul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.
Potrivit datelor furnizate de directorul Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor (DJCEP) Brașov, Ioan Curecheriu, în județul nostru există 27.083 de persoane care își sărbătoresc astăzi onomastica: 15.697 de bărbați cu prenumele Andrei, Andreas, Andras, Andriesș, Andi/Andy și 11.386 femei care poartă prenumele Andreea, Andreia, Andra, Andruța.
Împreună cu reprezentanții DJCEP Brașov, tuturor celor care poartă acest nume le urăm și noi „La mulți ani, multă sănătate și împliniri!”.
Numele de Andrei are origine grecească şi înseamnă bărbăţie, îndrăzneală (de la ἀνήρ, gen. ἀνδρός). În limba română numele Andrei a cunoscut în vechime și alte forme: Andrii, Andruţa, Andrieş, Andreica etc. Dintre acestea unele au dispărut cu timpul, iar altele au fost păstrate doar ca nume de familie.
În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, deoarece este considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român, el fiind numit Cel dintâi chemat, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.
„La sfințirea Catedralei Naționale din urmă cu cinci ani, marele dar al poporului român oferit Mântuitorului Iisus Hristos, au fost aduse moaștele Sf. Ap. Andrei, așa cum se și cuvenea”, a amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul joi, în ziua de pomenire a sfântului, notează basilica.ro
„Catedrala Națională are, între cele două hramuri, și pe Sf. Ap. Andrei: mai întâi sărbătoarea Înălțării Domnului la cer, hramul principal, și, de asemenea, Sf. Ap. Andrei, întru amintirea misiunii sale și pentru marele dar al Evangheliei pe care l-a făcut poporului român”.
„Apostolul Andrei a avut curaj până la capăt. Acest curaj ni-l propune și nouă, următorilor Evangheliei Lui. Aceeași dragoste ca a lui, deși măsurile noastre sunt mult diferite. Și, chiar dacă noi nu puteam merge uneori pe acest drum deosebit de atent pe care l-a parcurs el, va trebui să privim la modelul pe care Sf. Ap. Andrei ni-l oferă mereu”.
„Ne rugăm Sf. Ap. Andrei să întărească puțina noastră credință, el, cel plin de curaj și cutezanță. Să ne ajute, să ocrotească poporul român și pe toți cei care îl cinstesc cu deosebită evlavie”, a încheiat părintele episcop vicar.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 Sfântul a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.
Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Citiți și:
De ce se pune astăzi grâu la încolțit
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.