Expres

Peste 20 de tone de peşte, conserve şi preparate din peşte au fost retrase definitiv de la vânzare de Protecţia Consumatorilor

 

Peste 20 de tone de peşte, conserve şi preparate din peşte au fost oprite definitiv de la comercializare, în urma controalelor efectuate de Protecţia Consumatorilor, luna trecută, la nivel naţional.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat 669 operatori economici, constatându-se abateri la 414 (62%) dintre aceştia.

„A fost verificată o cantitate de cca. 99 tone de pește, preparate și conserve din pește, din care 38,5 t nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare (38,9%). Din documentele de proveniență a mărfii a reieșit că peste 90 la sută din peștele controlat era din import. Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de 9,5 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de 112.540 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a peste 20 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de circa 450.000 lei, care erau alterate sau depozitate în condiții improprii sau care prezentau data durabilității minimale depășită”, se arată în bilanţul făcut public de ANPC.

De asemenea, comisarii au aplicat 240 avertismente şi 241 amenzi contravenţionale în valoare de 1.295.600 lei.

Printre altele, ei au descoperit marfă fără documente de provenienţă, peşte expirat şi condiţii de depozitare şi expunere improprii (condiții neconforme de transport și manipulare a mărfii, de temperatură în locurile de depozitare și expunere a acesteia, de igienă a agregatelor de răcire/congelare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile de păstrare frigorifică).

De asemenea, s-au găsit neconformităţi privind procentul de glazură (apă congelată sub formă de gheață), acesta fiind mai mare decât cel declarat, acumulare de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat), „arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor, pește și fructe de mare congelate cu modificări organoleptice de aspect, miros, culoare, conserve deformate, comercializare de pește cu ambalajul deteriorat, pește curățat necorespunzător, peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi, trunchi de pește cu urme de oxidare etc..

Probleme au fost descoperite şi în ceea ce priveşte încadrarea în cantitatea netă declarată. Nu în ultimul rând, au fost înregistrate deficienţe referitoare la informarea consumatorilor.

Mai multe informaţii, precum şi sfaturi pentru consumatori pot fi găsite AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button