Expres

Peste 20 de ani în Jandarmeria Braşov şi un deceniu de intervenţii montane (FOTO)

  • jandarm romica ramba 2_241920.jpg
  • jandarm romica ramba 3_241921.jpg
  • jandarm romica ramba 4_241922.jpg
 

Cu o carieră militară în cadrul Jandarmerieri Braşov de aproximativ 23 de ani, plt. adj. şef Romică Ramba are o experienţă de peste 10 ani în acţiunile montane.

Pentru a urma acest „traseu” în viaţă, salvatorul montan a urmat cursurile Centrului de Pregătire a Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, dar și cursul de paramedici, primul de acest fel, desfăşurat sub îndrumarea a doi experţi din cadrul Gărzii Elveţiene de Salvare Aeriană (Swiss Air-Rescue REGA), pentru recuperarea turiștilor din zonele montane greu accesibile cu sprijin aerian.

Romică Ramba s-a născut pe 29 septembrie 1973 în Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, a absolvit Facultății de Drept „George Barițiu” din Brașov şi a ales arma Jandarmeriei, considerând-o una de tradiţie, conform prezentării făcute pe pagina de Facebook a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov.

Fiind întrebat de ce ales profesia de jandarm montan, acesta a răspuns că încă de mic a fost atras de munte şi a decis să îmbine utilul cu plăcutul, practicând această meserie care, pe lângă faptul că necesită o pregătire fizică și tehnică foarte bună, oferă și satisfacții de neimaginat atât prin peisajele oferite de natură, cât și prin senzația de mulțumire sufletească pe care o ai atunci când primești un sincer „Vă mulțumesc frumos!” din partea unui turist aflat la ananghie, rătăcit sau accidentat pe traseele turistice din masivul Făgăraș, unele dintre ele fiind pe cât de frumoase, pe atât de dificile.

„Dacă nu aș fi avut familia aproape, aceasta înțelegând necesitatea eforturilor prelungite, susținându-mă întotdeauna, mulți turiști nu ar fi ajuns în siguranță acasă. De asemenea, atunci când spun familie, pentru mine a doua mea familie este reprezentată de echipa de jandarmi montani și salvamontiști cu care particip la misiunile de căutare – salvare. «Microbul» muntelui, a fost transmis și băiatului meu, David în vârstă de 12 ani, care de multe ori a insistat, fiind în vacanță, să mă însoțească în ascensiunile montane din masivul Făgăraș și nu numai, atunci când are timp, după școală și când nu practică dansul sportiv, care este o a doua pasiune a sa”, a mărturisit plt. adj. şef.

Aceasta este doar una dintre poveştile de viaţă ale oamenilor care, indiferent de oră sau de starea vremii, pornesc pe munte, pentru a-i salva pe turiştii aflaţi în situaţii de urgenţă. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button