Expres

Peste 150 de scriitori condamnă comportamentul universitarului din Brașov acuzat de hărțuire

Peste 150 de scriitori condamnă comportamentul universitarului din Brașov acuzat de hărțuire

Scriitorii din organizația PEN România condamnă comportamentul profesorului și criticului literar Alexandru Matei de la Universitatea Transilvania din Brașov, potrivit unui comunicat de presă. Matei este acuzat de mai multe foste studente, dar și de câteva scriitoare, de hărțuire online (detalii aici). Cazul profesorului care este în prezent pe masa comisiei de etică a UniTBv.

„În urma seriei de mărturii publice ce au apărut săptămâna aceasta pe o rețea de socializare cu relatări despre propuneri indecente, limbaj și gesturi de hărțuire sexuală din partea scriitorului Alexandru Matei, dorim să reacționăm public pentru a condamna acest comportament și a ne exprima solidaritatea cu scriitoarea Alina Purcaru, membră PEN România, și în egală măsură cu toate celelalte scriitoare care au împărtășit aceste mărturii. Alexandru Matei însuși a avut o intervenție publică prin care confirmă tacit toate acuzele, fără să le nege, ci doar cerându-și formal scuze. Condamnăm ferm aceste atitudini care au adus prejudicii unor scriitoare hărțuite verbal, fizic sau psihologic în acest caz de un universitar, scriitor și traducător cu o bună reputație. Fără a pretinde că se substituie unei instituții abilitate să clarifice juridic acest caz, Pen Club România își exprimă dezacordul în general față de orice tip de comportament abuziv, inechitabil și discriminatoriu”, se arată în comunicatul postat și pe pagina de Facebook a organizației.

„E necesară o dezbatere amplă”

Scriitorii din PEN se delimitează de abordarea celor care dezavuează mărturiile scriitoarelor și le desconsideră și chiar le blamează.

„Într-o societate în care mărturiile femeilor sunt constant relativizate sau chiar ironizate, în timp ce hărțuitorii sunt scuzați sau li se caută permanent circumstanțe atenuante, considerăm că faptele de hărțuire sexuală sunt cu atât mai grave și este nevoie de o reacție fermă de solidarizare cu scriitoarele în cauză. În spațiul public românesc există numeroase persoane care continuă să dezavueze mărturiile scriitoarelor. Ne delimităm de acest tip de abordare.
Acest episod de #metoo din spațiul literar românesc a adus la suprafață numeroase povești personale de furie și vinovăție, îngropate sub ani de tăcere de către tinere scriitoare care doar prin solidarizare au simțit puterea necesară de a le face publice. În acest context, dincolo de elementele specifice acestui caz pe care îl condamnăm, considerăm că este necesară o dezbatere amplă și o condamnare în bloc a tuturor situațiilor privind încălcarea drepturilor scriitoarelor din România și hărțuirea în spațiul privat sau la locul de muncă
”.


„Transmitem un mesaj de sprijin către toate scriitoarele din România”

Scriitorii mai anunță că vor susține în luna martie discuții la evenimentele pe care le organizează despre femei și rolul lor în literatură. Primul este chiar duminică, 3 martie – ziua internațională a scriitorului, instituită în 1986 de către English Pen Club. PEN România va organiza cu această ocazie o primă ediție din 2024 a Conferințelor PEN, în colaborare cu librăria Cărturești; invitată este scriitoarea și feminista Mihaela Miroiu, care va avea un dialog cu scriitoarea Alina Purcaru (una dintre victime), moderat de Cosmin Perța. „Considerăm cu atât mai important să luăm poziție în acest context al expunerii comportamentelor abuzive ale unui profesor față de scriitoare și studente și să transmitem un mesaj de sprijin către toate scriitoarele din România care au trecut prin experiențe similare”.
O altă dată simbolică importantă este 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, „o celebrare a realizărilor femeilor şi, în acelaşi timp, o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate acolo unde acestea nu sunt garantate”.
„Considerăm că, pornind de la acest caz, putem marca ziua de 8 martie ca o oportunitate de a onora și a fi solidari cu femeile scriitoare curajoase care se confruntă zilnic cu provocări de neimaginat. De-a lungul anilor, PEN International a folosit această zi pentru a evidenția și a face campanie de conștientizare publică cu privire la cazurile de persecuție, violență, hărțuire și intimidare împotriva scriitoarelor din întreaga lume. Acum mai mulți ani, Elisabeth Nordgren, fosta președintă a Comitetului pentru scriitoare PEN International, declara: «rolul Comitetului este a promova rolul unic și integral pe care îl joacă femeile scriitoare în creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele cheie cu care se confruntă fetele și femeile din întreaga lume și în aducerea unor schimbări pozitive. Vom continua să lucrăm pentru a crea un mediu global de egalitate, securitate și corectitudine pentru toate femeile». Poziția noastră în cazul de față este în spiritul acestor cuvinte”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare