Pensiile nevăzătorilor scad cu 60-80%. O brașoveancă a pierdut 2.100 de lei la recalculare
Pensiile nevăzătorilor scad cu 60-80%. O brașoveancă a pierdut 2.100 de lei la recalculare
O cititoare myTEX.ro ne-a adus în atenție faptul că „marea recalculare” a pensiilor afectează grav o întreagă categorie socială: persoanele cu deficiențe de vedere retrase deja din activitate, ca și pe viitorii pensionari pentru limită de vârstă din rândul celor cu astfel de dizabilitate.
„Pensiile noastre – atenție! nu de invaliditate, ci de limită de vârstă – scad cu cel puțin 60%. Noua lege și deciziile pe care le-am primit ignoră faptul că în cazul persoanelor nevăzătoare stagiul complet de cotizare este de o treime, adică 11 ani și opt luni, nu 35 de ani, și astfel contributivitatea noastră e considerată chiar zero”, ne-a spus cititoarea noastră, precizând că deja sunt reacții și demersuri la nivel național.
Astfel, Asociația Nevăzătorilor din România și mai multe alte asociații de nevăzători din țară reclamă că pensiile persoanelor cu deficiențe de vedere scad și cu procente care ajung și până la 60-80%, din cauza recalculării pe baza noii legi. Această schimbare este considerată „revoltătoare și inacceptabilă” de către reprezentanții asociației, care explică faptul că formula de calcul al pensiilor, deși recunoaște statutul special al persoanelor cu dizabilități vizuale, nu reflectă în mod adecvat această particularitate. Chiar dacă cuantumul primit nu scade propriu-zis, pensiile vor rămâne înghețate la actualul nivel, deoarece nu vor mai fi majorate cu inflația, chiar și câțiva ani la rând.
Drept urmare, persoanele nevăzătoare anunță proteste împotriva prevederilor noii legi a pensiilor.
„Conform instituirii noii formule de calcul al pensiilor, bazate pe principiul contributivităţii, persoanele cu deficienţă vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a legii (legea 360/2023, de la 1 septembrie 2024), vor avea pensii semnificativ mai mici faţă de cei care s-au pensionat înainte, beneficiind de prevederile Legii nr. 263/2010. De asemenea, cei care au deja o decizie de pensionare vor fi la fel de mult afectaţi, pensiile lor fiind îngheţate la nivelul cuantumului lunii august 2024. Acest cuantum se va menţine conform noii legi, până când cuantumul pensiei recalculate va ajunge la nivelul pensiei actuale aflate în plată”, transmite Asociația Nevăzătorilor din România, printr-un comunicat.
De la 2.321 de lei la 539
Asociația Nevăzătorilor din România atrage atenția că actualii pensionari cu deficiențe de vedere pierd între 80 și 60% din cuantumul pensiei, conform datelor obținute în urma zecilor de reclamații venite de la membrii asociației care au primit noile decizii.
Asociația prezintă cazul doamnei M. M.-G. din Focșani, care, după 12 ani de muncă, a realizat un total de 10,695 puncte. Conform noii legi, pensia sa va scădea de la 2.174 lei la doar 867 lei, o sumă mai mică decât indemnizația socială pentru pensionari (1.281 lei). Această reducere dramatică va duce la stagnarea pensiei pentru mulți ani, întrucât toate indexările viitoare vor fi calculate pe baza noii sume.
Și cititoarea myTEX.ro are asemenea exemple, chiar mai dramatice. În urma recalculării, mama sa a primit decizie prin care pensia se reduce de la 3.527 lei la 1.406 lei, iar în cazul său, de la 2.321 la 539 de lei. „Nu ne încălzește că nu scad acum pensiile, că vor îngheța așa 15-20 de ani”, spune brașoveanca.
Totodată, Asociația transmite că nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere aflați în câmpul muncii sau copiii care se vor pensiona la un moment dat vor beneficia de niște pensii mult diminuate.
Astfel, chiar dacă pensiile nu vor scădea de la 1 septembrie, deoarece cuantumul actual se păstrează și în urma recalculării, totuși, asta înseamnă că pensiile vor fi plafonate pentru o foarte lungă perioadă de timp, chiar și câțiva ani.
Ce soluții propun
Noua lege prevede, pe lângă punctele de contributivitate și de stabilitate, acordarea unei jumătăți de punct suplimentar pentru fiecare an muncit în condiții de deficiența vizuală gravă, respectiv un sfert de punct în cazul celor cu deficiență vizuală accentuată.
Asociația consideră că acordarea unui punct pentru nevăzători, respectiv a unei jumătăți de punct pentru cea de-a doua categorie ar atenua această inechitate.
„În general aceste persoane cu dizabilități cu greu reușesc să atingă o treime din stagiul normal de cotizare și astfel să se pensioneze, așa cum le permite legea, iar dacă ar rămâne doar cu partea de contributivitate, pensia lor ar fi una foarte redusă, cuantumul rezultat fiind chiar inferior pensiei de invaliditate care este în prezent 1.281 de lei”, mai arată Asociația.
Protest de stradă și acțiuni în instanță
De asemenea, organizația anunță organizarea unui protest de amploare în Piața Victoriei, București, în a doua decadă a lunii septembrie, cu participarea nevăzătorilor din întreaga țară, alături de familiile și susținătorii lor.
Totodată, Asociația intenționează să continue demersurile instituționale și analizează posibilitatea inițierii unor acțiuni juridice pentru contestarea noilor prevederi. „Dacă aceste modificări nu vor fi adoptate, un act normativ menit să aducă echitate în sistemul public de pensii va aduce o nedreptate flagrantă pentru nevăzători, ceea ce nu putem îngădui”, a declarat Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Nevăzătorilor din România.
Categoria socială a nevăzătorilor numără aproximativ 90.000 de persoane în țara noastră.
Vă prezentăm mai jos comunicatul Asociației Nevăzătorilor din România:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Din prima zi v-am zis ca marea recalculare e de fapt Marea Excrocherie Comasata, prin faptul ca cei 720.000 de pensionari recalculati in minus nu vor mai primi indexari cu anii. Multi nici nu o sa mai apuce sa beneficieze… Citeşte mai mult »