Expres

Pedalând prin BRAŞOV! Care este starea benzilor pentru biciclişti şi ce este „tabu” pe două roţi (FOTO)

  • a2cc2aae-dc5d-4eae-bad2-f1d0af35b866_205853.jpg
  • 87533c34-67f3-4504-ae05-be60309d587e_205851.jpg
  • 8a7a6a69-71bd-40fd-9835-7b1097b5b795_205849.jpg
  • 41c2842b-a6da-4971-bdea-934f9f52b5ac_205850.jpg
  • 05e4e62b-1420-4cfe-bee5-86f4e5b8736d_205848.jpg
  • d5991499-4990-49c6-841b-2ddd6ff268b2_205855.jpg
  • e63fb8da-a67e-4564-b68c-e2daf591ca7b_205856.jpg
 
Brașovenii cărora le place să pedaleze prin oraș au parte de o situație ingrată, dat fiind că benzile destinate lor – puţine la număr – sunt ori mai înguste decât presupun normele, ori se întrerup din cauza unor lucrări (ca pe Bulevardul Gării – vezi foto 1) sau se termină brusc din pricina unor reasfaltări (ca pe Bulevardul Victoriei – vezi foto 4 şi 5), ba de abia se mai observă, din cauza vopselei şterse şi sunt pline de guri de canal şi denivelări (ca în imaginile 2 şi 3, surprinse lângă o staţie de pe Bulevardul Gării). Asemenea probleme se găsesc la tot pasul, iar bicicliștii sunt nevoiți să circule printre mașini, spre disperarea lor şi… a şoferilor.
 
Părinţii care vor să-şi înveţe micuţii să se plimbe cu bicicleta sunt cu atât mai mult în impas, cu cât deplasările cu bicicleta sunt interzise pe drumurile publice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, iar în parcuri sunt interzise plimbările pe două roţi. Astfel, dacă s-ar respecta întocmai prevederile, copiii de abia dacă ar mai avea unde să pedaleze în voie (şi fără să le fie pusă viaţa în pericol). 
Există, însă, şi situaţii în care banda pentru biciclişti ocupă mai tot trotuarul,  pietonii fiind nevoiţi să… se dea cu capul de stâlpi, la propriu, ca să nu stea în calea vehiculelor. O asemenea situaţie se întâlneşte pe Bulevardul Alexandru Vlahuţă (lângă intersecţia cu strada Hărmanului – foto 6, 7 şi 8). 
 
„Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete”
 
Potrivit legislaţiei rutiere, „dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor (n.r. indiferent de starea ei), acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă”, iar „în cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament, în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol”.
Prin urmare, cel puţin în teorie, bicicliştii sunt obligaţi să folosească benzile destinate lor, chiar dacă de multe ori înseamnă să ocolească maşini oprite acolo sau să ia guri de canal. 
Pe de altă parte, pietonii ar trebui, indiferent de situaţie, să nu păşească pe benzile pentru biciclişti, întrucât, potrivit Codului Rutier, „se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete”.
 
Ce n-ai voie pe două roţi
 
Interdicţiile nu sunt puţine, atunci când vine vorba despre mersul pe bicicletă, numai că nu toţi participanţii la trafic ştiu ce nu au voie să facă. Din acest motiv, vom menţiona, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai importante interdicţii. Conform Codului Rutier, se interzice conducătorilor de biciclete să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor” (deci, şi în parcuri, unde la fiecare intrase se găsesc asemenea indicatoare), să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate, să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor, să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, să circule în paralel (cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate), să circule în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora. 
 
Interzis este şi ca biciclistul să se ţină de un vehicul aflat în mers, să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, dacă vehiculul nu are montat în faţă un suport special sau nu este special construit pentru transportul altor persoane, precum şi să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care ar periclita circulaţia, prin volum sau greutate.
Nu este voie nici să circule pe şoseaua acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă, ori cu defecţiuni la sistemul de frânare ori fără avertizor sonor, să traverseze drumul, pe trecerile de pietoni, în timp ce se deplasează pe bicicletă, să circule fără să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zori sau când vizibilitatea este redusă (de exemplu, pe ceaţă). 
Pe de altă parte, este obligatoriu ca, „pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete să aiba asupra lor actul de identitate”.
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button