Pe aici nu se trece… cu Autostrada A13 Brașov – Bacău (VIDEO)
Pe aici nu se trece… cu Autostrada A13 Brașov – Bacău
Locuitorii din Podu Oltului, comuna Hărman, continuă „bătălia” pentru a determina autoritățile să schimbe traseul Autostrăzii, aflate deocamdată pe hârtie, A13 Brașov-Bacău, relatează BizBrasov.
De câțiva ani, locuitorii din Podu Oltului, care aparține de comuna brașoveană Hărman, trăiesc cu spectrul construcției unei bucăți din autostrada A13 Brașov-Bacău printre casele lor. Au fost câteva variante pentru traseul acestei viitoare autostrăzi și, aparent, cea agreată de autorități este cea care, practic, poziționează viitoarea legătură dintre Transilvania și Moldova printre casele locuitorilor. Oamenii au avut mai multe întâlniri cu autoritățile, dar se pare că decizia privind traseul autostrăzii nu ține cont de doleanțele locuitorilor din Podu Oltului, chiar și după ce sute de oameni au semnat o petiție împotriva traseului, una similară fiind semnată de cei din Ilieni (Covasna), acum doi ani și jumătate (detalii aici).
Revoltați că localitatea lor care ar urma să fie „tăiată” de autostradă, ei au lansat sâmbătă o nouă acțiune, cu următorul mesaj, însoțit de un clip video (vedeți mai jos)
„PE AICI NU SE TRECE – AUTOSTRADA PRINTRE CASE
Este evident că România are nevoie de infrastructură. Dar atunci când se stabilesc și se aprobă arbitrar, dintr-un birou, traseele ce le vor avea autostrăzile, proiectele se vor lovi în teren de voința comunităților lezate.
Autostrada 13, Brașov – Bacău, s-a împotmolit din nou la Hărman (Podu Oltului) și Ilieni, unde comunitățile au spus un nu hotărât traseului stabilit „printre case”.
În demersul lor, cetățenii din Ilieni îl au ca principal susținător pe însăși primarul localității, în timp ce la Hărman, primarul semnează „ca primarul” acorduri împotriva comunității.
Dacă primarul din Ilieni, domnul Benkő Arpad, recunoaște că lupta împotriva traseului autostrăzii l-a făcut primar, la Hărman, poziționarea primarului Velican Onoriu Aurelian în antiteză cu interesele comunității, riscă să-l facă vremelnic fost primar”.
În petiția din februarie 2022, atât în cea online, cât și în cea letrică, iniţiatorii spun că realizarea autostrăzii Braşov-Bacău presupune demolarea a mai bine de 50 de gospodării – majoritatea cu case construite în ultimii 10 ani – care se află pe traseul autostrăzii. Casele din sat sunt răsfirate, iar în petiţie se menţionează că drumul va fi la o distanţă mai mică de 200 de metri de gospodării.
De asemenea, autorii petiţiei au menţionat că realizarea drumului de mare viteză presupune izolarea unei părţi a satului aflate între un deal şi viitoarea autostradă. Un alt impact al acestui proiect, susţin autorii petiţiei, constă în „afectarea drastică a traiului zilnic al populaţiei prin poluare, imposibilitate de deplasare la proprietăţile agricole, implicit imposibilitatea cultivării terenurilor proprii”.
Impact negativ va avea proiectul şi asupra mediului, pentru că va duce la afectarea ecosistemului natural şi a biodiversităţii prin traversarea autostrăzii peste albia râului Olt – rezervaţie naturală cu specii de plante endemice protejate – Laleaua Pestriţă (Fritillaria meleagris L.) şi animale protejate – castorul.
Tot despre acest proiect, iniţiatorii spun că va duce la „distrugerea parţială a digurilor de protecţie ce înconjoară şi apără satul Podul Oltului împotriva inundaţiilor”.
Pe de altă parte, autorii petiţiei spun că ultimul traseu al autostrăzii nu a fost (nu era, cel puțin, în februarie 2022) prevăzut în niciun document public pe site-ul Ministerului Transportului şi Infrastructurii şi nici nu a figurat în variantele de traseu făcute publice în vederea analizei multicriteriale avansate pentru alegerea traseului optim. „De asemenea, în comunicatele Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, ale consiliilor judeţene, privitoare la alegerea acestui traseu, apar hărţi neclare şi descrieri sumare ale acestui traseu”, susţin aceştia.
CNAIR ține de traseul stabilit
De altfel, și locuitorii din comuna Ilieni (judeţul Covasna) au făcut petiţie pentru modificarea traseului care le trece prea aproape de case, ei fiind susținuți și de prefectul de Covasna (detalii aici), iar cei din Hărman s-au dus cu jalba în proțap la Prefectura Brașov, care a mediat o întâlnire cu reprezentanții CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), aceștia din urmă au anunţat că traseul nu va fi modificat. „Problemele legate de traseu au fost clarificate, iar acesta va rămâne fix cum a fost stabilit în primă fază de societatea (Search Corporation, care apoi a abandonat, contractul pentru studiul de fezabilitate fiind preluat de Consitrans – nota red.) care se ocupă de studii”, mai arată sursa citată.
„Forma finală a traseului autostrăzii a fost stabilită după consultările pe care le-am avut anul trecut (2021 – n.r.) cu autoritățile administrației publice locale. (…) În plus, petiția semnată de locuitori ai satului Podu Oltului conține unele informații false, cum este aceea că pentru construcția autostrăzii s-ar demola peste 50 de case din acest sat, că ar fi afectate și distruse parțial digurile de protecție ce înconjoară și apără localitatea împotriva inundațiilor sau că ar fi izolată o parte a satului și afectate posibilitățile de deplasare a locuitorilor spre proprietățile agricole. Nici vorbă de așa ceva!”, au spus reprezentanții CNAIR la întâlnirea, de la Prefectura Brașov, cu reprezentanții petiționarilor din Podu Olt – Hărman.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.