Expres

PASUL APĂSAT al lui Putin! Ucraina NU SE LASĂ… Donbass, ca în Georgia 2008! / Comunicatul MAE și al lui Klaus Iohannis

  • putin_18.jpg

Rusia a amenințat Ucraina cu „consecințe grave” în eventualitatea în care Kievul are în vedere „proiecte militare” după ce Moscova, prin vocea președintelui Vladimir Putin, a decis să recunoască independența republicilor secesioniste Donețk și Lugansk.

Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a imputat Ucrainei escaladarea acestei situații, vorbind despre „refuzul clar” al Kievului de a se întâlni și a discuta direct cu liderii separatiști din Donbass. Potrivit oficialului de la Moscova, pentru a evita războiul, Ucraina trebuie să se angajeze să pună capăt „provocărilor sale”.

Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite s-a întrunit luni noaptea, de urgență, după anunțul făcut de Rusia privind recunoașterea celor două republici separatiste din estul Ucrainei, cu „consecințe extrem de periculoase”.

Sergiy Kyslytsya, ambasadorul Ucrainei la ONU, a pledat ca Rusia să-și anuleze decizia de recunoaștere a celor două teritorii separatiste și de a reveni la masa negocierilor.

„Condamnăm ordinul de aducere a trupelor de ocupație suplimentare pe teritoriile Ucrainei («pentru menținerea păcii», cum au subliniat oficialii ruși – n.r.). Cerem retragerea lor imediată”, a mai spus diplomatul ucrainean, care a constatat similitudini cu acțiunile Rusiei din 2008 vizavi de regiunile Abhazia și Osetia de Sud, în Georgia, recunoscute ca „republici” separatiste proruse.

Kyslytsya a precizat că „frontierele Ucrainei recunoscute pe plan internațional rămân neschimbate, în ciuda declarațiilor și acțiunilor Rusiei”. 

Ministerul Afacerilor Externe din România a comunicat în urma celor întâmplate în Ucraina, evenimente descrise mai sus: 

„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre și a evoluțiilor negative, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim. MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”.

La rândul său, Administrația Prezidențială a punctat: 

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a «independenței”autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Lugansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare