Expres

Park&ride pentru vizitatorii din București

Park&ride pentru vizitatorii din București

După ce a construit prima parcare multietajată în sistem park&ride (foto 1 și 3) în Poiana Brașov și a început lucrările la cea din Bartolomeu, primăria continuă implementarea acestei soluții la toate intrările principale din oraș: dinspre București, Bacău și Târgu Mureș.

Cel mai avansat proiect dintre cele trei este parcarea care are rolul de a deservi turiștii care vin dinspre București, cărora le sunt puse la dispoziție 500 de locuri. În acest fel, se reduce traficul din interiorul orașului, prin încurajarea vizitatorilor și navetiștilor să-și lase acolo mașinile personale și să-și continue călătoria cu mijloacele de transport în comun sau alte modalități de transport.

Municipalitatea a lansat procedura de achiziție pentru realizarea studiului de fezabilitate și a planului de urbanism de detaliu necesare construirii parcării pe str. Lacurilor, în spatele magazinului Dedeman.

,,Continuăm să investim în soluții de mobilitate care să le asigure brașovenilor un oraș cu aer curat, descongestionat, un oraș adaptat nevoilor și așteptărilor lor, în care să își dorească să locuiască și să lucreze. Strategia privind mobilitatea este unul dintre modurile în care acest oraș va deveni mai prietenos cu cetățenii, indiferent că vorbim de locuitorii săi sau de cei care ne vizitează. Le putem cerem brașovenilor, locuitorilor din zona metropolitană sau turiștilor să nu circule cu autoturismele proprii doar dacă le oferim alternative. Park&ride-urile sunt o soluție viabilă pentru Brașov, având în vedere că avem unul dintre cele mai performante sisteme de transport în comun, care se dezvoltă în direcția transportului electric într-un ritm accelerat.
După park&ride-ul din Bartolomeu, continuăm cu cel din Noua, mai ales că este poarta de intrare cu cel mai mare număr de turiști. Avem terenul necesar și am lansat achiziția pentru realizarea studiului de fezabilitate, care ne va da soluția optimă pentru construirea acestei parcări. Continuăm demersurile și pentru park&ride-urile de la intrările dinspre Bacău, pe str. Hărmanului, și Târgu Mureș, pe Calea Fedioarei – Griviței. În acest fel, cei care vin să lucreze sau să viziteze Brașovul vor descoperi că este mai simplu, mai ieftin și mai eficient să își lase mașinile în aceste parcări, iar în interiorul orașului să folosească surse alternative de transport”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform temei de proiectare, obligația proiectantului este de a stabili, prin studiul de fezabilitate (SF), soluția constructivă care va sta la baza întocmirii proiectului tehnic și a detaliilor de execuție necesare realizării lucrărilor propriu-zise, de construire a unei parcări sub și supraterane, pe trei sau mai multe niveluri, cu cca. 500 locuri de parcare.

Conform documentației de achiziție, viitoarea parcare va trebui să aibă o înălțime care să permită și accesul SUV-urilor dotate cu sistem de depozitare pe capotă, 20 de stații de încărcare pentru autoturism electrice, dotările necesare care să permită amplasare a încă 80 de stații de încărcare, ascensoare, grupuri sanitare. Fiecare etaj va avea o culoare distinctă, pentru o memorare mai ușoară de către utilizatori a locului de parcare folosit.

Construcția va fi dotată cu un sistem de control acces auto automat, cu bariere, ce va facilita organizarea achitării tarifelor de parcare și funcționarea în siguranță a circulației, precum și un sistem de gestionare smart, cu afișaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor referitor la locurile de parcare disponibile. Totodată, va exista și un sistem de supraveghere video pentru evitarea eventualelor incidente.

Spațiile din afara parcării multietajate vor fi tratate într-un studiu peisagistic care va cuprinde amenajarea zonelor verzi etc.

Durata maximă de realizare a documentațiilor este de 6 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, valoarea estimată a acestui contract fiind de 971.635 lei + TVA.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 40 de puncte, componenta tehnică 24 de puncte, iar experiența tehnică a experților alte 36 de puncte.

Termenul-limită pentru primirea ofertelor este 2 iulie 2024, ora 15:00.

În prezent, o parcare de acest tip funcționează, în timpul sezonului rece, în Poiana Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button