Expres

Parcul pe 9 hectare din zona IUS Lubrifin, la votul Consiliului Local

Parcul pe 9 hectare din zona IUS Lubrifin, la votul Consiliului Local

Unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această săptămână este cel de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea primei etape a parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brândușelor -Toamnei.
Conform studiului de fezabilitate, aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru ședința din această săptămână, viitorul parc va avea o suprafață de 91.987 de m.p., devenind astfel cel mai mare parc al Brașovului, atât ca suprafață, cât și ca infrastructură de relaxare și practicare a sportului în aer liber.
Amenajarea unui parc în zona fostei platforme industriale este un proiect justificat atât în urma studiului realizat de Municipalitate cu privire la zonele verzi, cât și unul dintre proiectele care se bucură de o largă susținere a brașovenilor.
Una dintre problemele majore cu care se confruntă Brașovul este lipsa amenajărilor de zone verzi de mari dimensiuni în interiorul cartierelor. Orașul nostru stă foarte bine la ceea ce înseamnă zona perimetrală a orașului, cu Tâmpa, Dealul Melcilor, Straja sau Warthe, și cu vechile parcuri, de dinainte de ’89, dar din păcate nu a făcut amenajări semnificative în crearea de noi parcuri. Zona fostei platforme industriale de pe strada Hărmanului reprezintă cea mai bună oportunitate de a schimba această practică, a construirii doar de blocuri, și a crea și locuri de relaxare deopotrivă. Tot acest teren dintre străzile Hărmanului și Brândușelor nu are o reglementare urbanistică în acest moment, ceea ce ne oferă o oportunitate fantastică de a crea cel mai mare parc al Brașovului. Poimâine, Consiliul Local va trebui să decidă, prin aprobarea studiului de fezabilitate, dacă dorește să mergem mai departe cu acest proiect sau să amâne ocazia de a le oferi brașovenilor 92.000 de m.p. de zonă verde și facilități de agrement, 9 hectare de aer curat și relaxare”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cum va fi amenajat parcul

Conform Studiului de fezabilitate ce va fi supus votului consiliului local, spațiul parcului a fost împărțit în mai multe zone, cu un nucleu central, o zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga.
Parcul va cuprinde mai multe terenuri de sport: un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet și un teren multifuncțional.
De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, și o roată panoramică.
Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor.
În ceea ce privește vegetația, s-a optat pentru o diversitate floristică și dendrologică, cu un accentuat caracter decorativ, pentru a crește complexitatea vizuală și biodiversitatea zonei, cu utilizarea de specii autohtone și exotice, adaptate climatului specific zonei, cu întreținere regulată. În zonele în care s-a optat pentru un aspect cât mai natural, cu întreținere minimă, au fost preferate speciile exclusiv autohtone. De asemenea, pe suprafața parcului vor fi plantați peste 1.000 de arbori.
Valoarea proiectului este de 237.785.635,30 lei inclusiv TVA, din care lucrările de construcții și montaj reprezintă 78.681.043,20 lei, inclusiv TVA.
Durata totală de implementare este de 24 luni, din care 18 luni execuția lucrărilor.
În ceea ce privește etapele de implementare, anul acesta poate fi dedicat reglementării situației juridice a terenului pe care va fi amenajat parcul, după care urmează etapa de proiectare și cea de decontaminare a terenului, dacă este cazul, urmată de lucrările de amenajare.
Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local în 2021, care stabilește inclusiv care sunt „zonele roșii”, adică cele cu o densitate foarte mare de populație și care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spațiu de agrement pentru plimbări, liniște, aer curat pentru brașovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
10 zile în urmă

Or sa voteze aia inchidera Scheiului pentru brasoveni ca sa il faca de rahat pe Coliban nicidecum nu or sa voteze sa se faca parc ca sa ii creasca cotele lui Coliban. In plus cu decontaminarea cum ramane?

Ultima modificare a 10 zile în urmă de către Willy
Andrei Gheorghe
10 zile în urmă

primăria nu a zis nicăieri ca ar fi vorba despre închiderea traficului pentru mașinile din Brașov, ci doar pt cele din alte orașe. dar PSD PNL PDL scot tot felu de tâmpenii în spațiul public și lumea credula le rostogolește… Citeşte mai mult »

Willy
10 zile în urmă

Citeste Proiectul de regulament sau roaga pe cineva sa iti citeasca acel Proiect. Eventual sa iti faca si niste desene.

Ultima modificare a 10 zile în urmă de către Willy
Andrei Gheorghe
Răspunde la  Willy
9 zile în urmă

excelent deci este vorba despre tot traficul inutil. și mai bine. oricum Mall uri nu sunt deci nu trebuie sa va umpleti portbagajul cu mâncare

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare