Papa Francisc în România. Mii de pelerini au participat la manifestările de la Şumuleu Ciuc şi Iaşi
Mii de pelerini din toată ţara şi din străinătate au participat, astăzi, la manifestările de la Şumuleu Ciuc şi Iaşi, acolo unde Papa Francisc a fost prezent în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.
Suveranul Pontif a afirmat în mesajul rostit la sanctuarul marian că pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei.
„Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă. Participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului”, a spus Suveranul Pontif.
Cu acest prilej, Papa Francisc a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii. Acesta a fost aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Papa Francisc i-a binecuvântat, astăzi, la Iaşi, pe cei aproximativ 800 de bolnavi care l-au aşteptat în Catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină”.
„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi şi mulţumesc vouă bolnavilor pentru că duceţi înainte boala. Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine!”, a spus Suveranul Pontif.
Ulterior, Sanctitatea Sa s-a deplasat cu papamobilul spre Palatul Culturii, unde a fost aşteptat, potrivit organizatorilor, de peste 70.000 de pelerini veniţi la Iaşi din toată regiunea de nord-est a ţării, dar şi din Republica Moldova.
De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii, Suveranul Pontif a susţinut un discurs, după care a intrat în dialog cu tinerii şi familiile.
„Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari. România este «grădina Maicii Domnului» şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii”, a menţionat Papa Francisc.
În acest context, Suveranul Pontif a menţionat că, pe măsură ce tinerii cresc, nu trebuie să uite lucrurile frumoase şi preţioase pe care le-au învăţat în familie.
„Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti. Pentru a merge împreună acolo unde eşti, să nu uiţi de ceea ce ai învăţat în familie. Acest lucru mi-a amintit de profeţia unui sfânt eremit al acestor ţinuturi. Într-o zi călugărul Galaction Ilie de la Mânăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un eremit sfânt pe care-l cunoştea şi îl întrebă: «Spune-mi, părinte, când va fi sfârşitul lumii?». Şi venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: «Părinte Galaction, ştii când va fi sfârşitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste şi înţelegere creştinească între fraţi, între rude, între creştini şi între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat, va fi sfârşitul lumii. Căci fără iubire şi fără Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!»”, a arătat Papa Francisc.
Foto: Agerpres
Citiţi şi:
Vizită istorică. Papa Francisc a sosit în România (Galerie Foto)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.