Expres

Pandemia a aglomerat Cimitirul Municipal. Nu vom mai avea unde să ne îngropăm morții

Pandemia a aglomerat Cimitirul Municipal. Nu vom mai avea unde să ne îngropăm morții

Deși are o suprafață de 187.000 de metri pătrați, Cimitirul Municipal devine neîncăpător într-un ritm greu de anticipat, dar care nu depășește trei ani. Municipalitatea nu are încă soluții clare.
Viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, spune că în aproximativ trei ani nu vom mai avea unde să ne îngropăm morții. Edilul a aflat acest lucru după ce a primit în urmă cu câteva săptămâni între atribuții și gestionarea Cimitirului Municipal, deși Serviciul Administrare Cimitire este în subordinea RIAL SRL, de care se ocupă celălalt viceprimar, Flavia Boghiu (USR). De altfel, deși organizată la sediul Primăriei Brașov, conferința de presă în care viceprimarul liberal a prezentat situația gravă de la cimitir a fost preponderent politică. Cele trei puncte de pe ordinea de zi au fost enunțate doar la începutul conferinței (video mai jos) și prezentate astfel pe pagina oficială de Facebook a lui Sebastian Rusu. „1. RIAL-ul = SRL-ul de casă al USR; 2. Nu eu, Sebastian Rusu, viceprimarul Brașovului, ci primarul Allen Coliban reprezintă Primăria în ADI ISO Mediu Brașov (HCL nr. 529/ 31.08.2011)!; 3. La FC Brașov, proiectul de suflet al primarului și USR s-au alocat 3,5 milioane euro din banii brașovenilor. Pentru ce?”.
Prezentarea situației de la Cimitirul Municipal a fost subsumată celei privind RIAL, problema mult discutată în ultima vreme în spațiul public, prilej de contre în Consiliul Local între USR și PNL-PSD (detalii:

Ce soluții ar fi

Rusu a precizat că a început prin a face o vizită inopinată la cimitir, unde a discutat și cu șeful serviciului, de la care spune că mai așteaptă date, pentru a vedea exact ce se întâmplă acolo și ce este de făcut.
„Cimitirul Municipal este foarte mare, pe o suprafață de 187.000 de metri pătrați, are aproximativ 40.000 de morminte. Din păcate, la ora actuală acesta este plin circa 90%. Ceea ce înseamnă că trebuie identificate urgent niște variante pentru a suplimenta locurile”.
Edilul a precizat că i-a solicitat administratorului cimitirului și situația mormintelor lăsate în paragină de mai mulți ani, care astfel ar putea fi eliberate, însă nu a primit încă un răspuns. Totuși, aceasta ar fi doar o soluție de avarie, care ar amâna momentul în care nu vor mai fi locuri.
„Aștept încă informații pentru a-mi da seama cât timp mai putem să gestionăm acest cimitir – doi ani, trei ani, patru ani – depindem, din păcate, de conjunctură, cum a fost acest val de COVID, care a aglomerat cimitirul. Dacă se mai întâmplă manifestări de acest gen s-ar putea ca să nu mai avem unde să-i îngropăm pe cei plecați dintre noi. Problema este de ceva timp, șeful serviciului a semnalat-o mai demult, nu știu de ce, în acești trei ani de când RIAL-ul este în subordinea doamnei Boghiu nu s-a făcut nimic. (…) Sigur este că, dacă terenul de lângă (care aparține tot municipalității, dar a fost transformat în parte în groapă de gunoi – nota red.) nu ne va permite extinderea – pentru că vorbim și de o zonă de protecție, conform legii, de 50 de metri – atunci, clar, va trebui să identificăm un teren nou, pentru a construi un cimitir nou al municipiului”, a mai explicat Sebastian Rusu.

Necesită reparații și modernizări

Cimitirul necesită și câteva investiții „în tot ceea ce înseamnă a-l aduce la standardele anului 2023”, afirmă viceprimarul, care a declarat că va solicita bani de la bugetul local pentru realizarea unor reparaţii și modernizări, pentru că „a fost lăsat în urmă”.
„Din discuțiile pe care le-am avut, inclusiv cu câteva parohii din Brașov, vrem ca în faţa capelei să amenajăm un foişor, pentru că acum oamenii nu au unde să aștepte decât înăuntrul capelei. De asemenea, trebuie demarate urgent lucrări de întreținere și reparații, pentru că sunt cât se poate de necesare (…) ca cei plecați dintre noi să se poată odihni în pace și în respect”, a încheiat vicele liberal.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button