Expres

Pacienții care se prezintă la camera de gardă, puși la plată

Pacienții care se prezintă la camera de gardă, puși la plată.
Indiferent că sunt asigurați medical sau nu, românii care apelează la camerele de gardă ale spitalelor, fără a avea o urgență sau un bilet de trimitere de la medic, sunt obligați să plătească serviciile medicale – consultația sau investigațiile ori chiar tratamentele.

Un caz recent este al unei femei care a mers la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș din București la două noaptea pentru o tuse puternică. Ea a fost surprinsă să afle că trebuie să plătească pentru consultație și radiografie. Medicul care a consultat-o a spus că nu este o urgență și că poate reveni a doua zi cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru a nu mai plăti, relatează Pro TV.

Chiar dacă are cameră de gardă, Spitalul Victor Babeș din Capitală nu este unitate de urgență. Aici se decontează doar internarea continuă și spitalizarea de zi, iar aceasta din urmă se face pe baza unui bilet de trimitere. Ceilalți pacienți sunt puși să plătească.

Conform prof. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș, această situație este reglementată de lege și se aplică tuturor pacienților care se prezintă la camera de gardă fără bilet de trimitere.
Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”.

Aceste informații apar pe afișele din camera de gardă, dar oamenii nu le citesc,

Situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe. Acolo nu se percep taxe, însă medicii spun că sunt supraîncărcați.
„Vin și mulți pacienți care au simptome de trei săptămâni, de șase săptămâni, de trei luni. Sunt situații în care oamenii cheamă ambulanța și vin cu ambulanța chiar dacă nu sunt o urgențe. Avem în fiecare zi și asta se întâmplă de ani de zile”, a declarat dr. Silvia Nică, șefa UPU de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).

Statisticile arată că cel puțin 30% dintre cei care vin în unitatea de primiri urgențe nu constituie de fapt o urgență. Însă oamenii preferă să vină la spital pentru orice fel de consultație, în loc să meargă la medicul de familie așa cum ar trebui.

Problemele de sănătate care nu constituie urgențe – adică nu pun viața în pericol imediat – ar trebui rezolvate cu programare la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button