Expres

Ordonanța de Urgență care i-a scos în stradă pe procurori și judecători n-ar fi intrat în vigoare

 

Ordonanța de Urgență care modifică Legile Justiției nu ar fi intrat încă în vigoare, deși a fost publicată în Monitorul Oficial, deoarece nu a fost în dezbatere la Parlament, după cum a explicat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

„Procesul legislativ este strict reglementar. OUG adoptată în Guvern a fost transmisă la Camera Deputaților și apoi la Monitorul Oficial. Vineri, înainte de ora 20.00 a ajuns la Camera Deputaților, iar după 20 de minute a ajuns și la Monitorul Oficial. Este evident că totul a pornit de la a inflama spiritele”, a explicat Toni Greblă, în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 3.

Potrivit Constituției României, pentru intrarea în vigoare a unei OUG, aceasta trebuie să îndeplinească două condiții cumulative: publicarea în Monitorul Oficial și trimiterea la Parlament pentru dezbatere în procedură de urgență.

Ieri, în urma protestelor din sistemul judiciar provocate de Ordonanţa 7 de modificare a Legilor Justiției, premierul Viorica Dăncilă le-a lansat o invitație la discuții reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și asociațiilor de magistrați. Invitația a fost făcută pentru astăzi, la orele 15.30, la Palatul Victoria.

„Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, a anunţat Executivul, într-un comunicat de presă.

Tot ieri a fost emis un comunicat prin care CSM a anunțat că „luni, 25 februarie 2019, orele 10, se va întruni şedinţa Plenului având ca unic punct pe ordinea de zi dezbaterea efectelor adoptării OUG nr.7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse”.

Activitate suspendată de magistrați, inclusiv la Brașov

Mai multe parchete din țară au anunţat că vor întrerupe activitatea, săptămâna aceasta, printre ele numărându-se Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov. Aceste două unități au anunțat că-și suspendă activitatea judiciară (cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă) și audiențele cu publicul, până vineri, 1 martie.
S-a mai decis suspendarea activității la: Judecătoria Târgoviște, Parchetul Capitalei, unitățile de parchet din Iași, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța etc..
Potrivit protestatarilor, modificările aduse prin OUG 7 afectează independența Justiției și statul de drept din România. De altfel, magistrații au protestat încă de săptămâna trecuta față de modificările făcute prin OUG de Tudorel Toader. Acțiuni de protest au avut loc și la sediul Parchetului Tribunalului Brașov și la sediul Tribunalului Brașov.

OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern, după cum a anunţat, ulterior, ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM, dar declarația sa nu a fost confirmată de magistrați.

Cele mai contestate prevederi ale ordonanței de urgență

Magistrații sunt nemulțumiți de faptul că Secția specială de investigare a acestora primește puteri sporite și va putea să retragă o cale de atac formulată de o altă unitate de parchet împotriva unei sentințe date de o instanță inferioară.
Mai mult, Secția specială de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați ar urma să devină o instituție autonomă, ruptă total de Parchetul General.
De asemenea, pentru numirea în funcție a procurorilor de rang înalt (Parchetul general, DNA, DIICOT) avizul va trebui dat de plenul CSM, nu de secția pentru procurori, așa cum prevede în prezent legea.
Nemulțumiri stârnesc și blocarea interimatelor la șefia principalelor parchete și posibilitatea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori.

CITIȚI ȘI:

BRAȘOV. Procurorii de la două Parchete își suspendă activitatea judiciară


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button