Ordinul Militar Sfânta Maria derulează programe gratuite în comunitatea brașoveană
Casa de Comerţ Balcanică şi Ordinul Militar Sfânta Maria, înfiinţate şi conduse de prof. dr. Liviu Pandele, comandor general, anunță că a demarat sau va începe în viitorul apropiat programe sociale gratuite organizate în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Mitropolia Ardealului, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Braşov, precum şi Consiliul Persoanelor Vârstnice Braşov.
Institutul de Terapii Complementare şi Prim Ajutor de Bază „Sfântul Pantelimon”, din cadrul Ordinului Sfânta Maria, a reuşit să şcolarizeze în cele peste șase luni de funcţionare peste 120 de seniori, care acordă acum primul ajutor de bază nemedical în situaţii de primă urgenţă, respectiv în diferitele călătorii pe care le organizează, în cadrul serviciilor religioase şi nu numai. Deşi multă lume nu cunoaşte, Legea Sănătăţii şi Securităţii în Muncă prevede obligativitatea, sub sancţiunea penală, atât a angajatorilor, cât şi a organizatorilor de evenimente, să aibă persoane şcolarizate în activitatea de acordare a primului ajutor nemedical. Posturile de la stat sunt deficitare la acest capitol, în special în zona rurală a Braşovului, ca urmare a exodului forţei de muncă în alte ţări, dar şi în restul Transilvaniei, iar situaţia se îndreaptă spre dezastru, după cum apreciază chiar oficialii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.
Pregătire şi pentru transportatori
De asemenea, ministrul secretar de stat Raed Arafat a declarat la întâlnirea cu iniţiatorii programului că acest parteneriat instituţional, care a dat naştere organizării şi înfiinţării cursurilor din cadrul Institutului de Terapii Complementare şi Prim Ajutor de Bază „Sfântul Pantelimon”, „este cea mai benefică idee care a fost pusă în practică din 1990 până astăzi”. Arafat a apreciat iniţiativa şi a menţionat că modelul ar urma să fie extins la nivel naţional, în rândul seniorilor. În plus, şi sindicatele transportatorilor din regiunea Braşovului au decis ca, în perioada următoare, peste 500 de şoferi să participe la astfel de cursuri, astfel că proiectul va lua amploare.
„Organizarea unor astfel de cursuri este un real beneficiu pentru întreaga comunitate, deoarece viaţa este darul cel mai de preţ pe care Dumnezeu l-a lăsat oamenilor şi avem datoria să facem orice, oricând şi oriunde să o protejăm”, a precizat preotul militar Ion Epaminond Boroş, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Braşov.
În cadrul acestor cursuri, sunt prezentate programe de prim ajutor de bază, tehnici de medicină alternativă, managementul situaţiilor de criză şi de urgenţă, precum şi alte chestiuni de interes pentru seniori, dar şi transportatori şi nu numai.
Cursuri gratuite de antreprenoriat
Totodată, Gremiul Levantin în colaborare cu Camera de Comerţ Alba urmează să demareze un amplu program în regiunea Transilvania privind instruirea celor care au diverse afaceri şi vor să se califice în domeniu pentru a accesa fonduri europene sau a-şi deschide noi businessuri. În plus, Gremiul Levantin, în colaborare cu alte instituţii de gen din ţară şi internaţionale, urmează să deschidă două incubatoare de afaceri la Braşov şi Făgăraş, care sunt în fază avansată de finanţare şi finalizare. Acestea vor cuprinde un ansamblu de 49 de societăţi comerciale, selectate pe baza proiectelor depuse în vederea accesării unor finanţări europene. Valoarea finanţărilor atrase de aceste societăţi din regiunea Braşovului este de 1,8 milioane de euro, iar alte 25 de firme din Făgăraş au accesat 900.000 de euro prin intermediul unor programe europene. Numărul total al locurilor de muncă ce se vor crea prin aceste start-up-uri este de 120.
Specializări în arbitraj comercial
Nu în ultimul rând, la Braşov funcţionează de trei ani, tot în cadrul Casei de Comerţ Balcanice, ca instituţie educaţională, Institutul de Diplomaţie Comercială Nicolae Titulescu, care, în acest an, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi, care poartă același nume, a dezvelit bustul marelui diplomat român în curtea instituţiei militare. Institutul va demara înscrierile gratuite pentru cei care doresc să se specializeze pe acest segment. Cursurile se adresează atât persoanelor ce se formează profesional la locul de muncă, cât şi celor ce doresc să dobândească sau să îşi completeze competenţele în arbitraj comercial. De asemenea, sunt recomandate economiştilor şi absolvenţilor de drept, studenţilor de an terminal IV sau III, masteranzilor facultăţilor de drept şi ştiinţe economice pentru calificarea de diplomat comercial – business broker, pentru cei care doresc o alternativă în carieră.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.