Expres

Ordinul de protecție provizoriu trebuie respectat și de victimă, nu doar de agresor

 

În cazurile de violență în familie, polițiștii se pot sesiza din oficiu sau pot acţiona în urma unei sesizări primite în timpul patrulării, în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie sau a unei solicitări la 112. Apelul poate fi făcut de oricine știe de astfel de evenimente negative.

Persoanele abuzate au nevoie și dreptul la siguranța în mediul familial, la școală, la locul de muncă, pe stradă, etc..

„Sprijinul acordat victimei violenței în familie este foarte important în procesul de separare a acesteia față de agresor, deoarece tentația de a da o nouă șansă abuzatorului este mare. Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis de către polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și cu o valabilitate de 5 zile, perioadă în care victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție cu o durata de până la 6 luni. Dincolo de măsura separării, acest procedeu poate fi însoțit și de alte dispoziții care vizează: Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. Nu în ultimul rând, sancționarea cu celeritate a acestor fapte este un mesaj transmis agresorilor, reducând șansele de recidivă”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de organul de poliție în termen de 48 ore de la emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Pentru verificare, polițiștii pot face vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate, pot efectua control telefonic al victimei/agresorului, pot solicita informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante, ș.a.m.d..

În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală.

Dacă persoana protejată prin ordinul de protecţie încalcă dispoziţiile acestuia, ea va fi obligată la acoperirea cheltuielilor generate de emiterea şi punerea în executare a ordinului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button