Expres

Ordinul de ministru privind temele elevilor există de 19 ani!

 

Mircea Dumitru, ministrul Educației, anunța, în cadrul unei dezbateri online organizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, că luni, 28 noiembrie, va emite un ordin prin care se vor elimina temele de vacanță și temele pentru preșcolari (inclusiv clasa pregătitoare), iar pentru ciclul primar și gimnazial temele pentru acasă din timpul școlii vor fi scurtate, limitate astfel încât să nu necesite mai mult de o oră (la primar), respectiv două ore (gimnazial) de muncă din partea elevilor.

„Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze o elevă sau un elev în afara şcolii, pentru temele şcolii. În momentul de faţă, noi am lăsat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, de concurs, câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute, iar, dacă nu le-a făcut, eventual, să mai primească şi o notă proastă sau un calificativ prost. (…) Dacă nu se înţelege chestia asta dintr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin, prin care spune, de pildă, că la învăţământul primar, la clasa pregătitoare sau clasa zero, nu se dau teme acasă”, a declarat Mircea Dumitru.

S-au iscat imediat dezbateri aprinse. Profesorii au fost întrebați cum se va aplica un astfel de ordin, mai ales în ciclul gimnazial. Mulți au ridicat din umeri, alții au vorbit de necesitatea unei coordonări permanente între cadrele didactice, pentru a nu se da teme, în aceeași zi, la mai multe materii.

De fapt, un astfel de ordin deja există, de aproape 20 de ani. În primele zile ale anului 1999, Andrei Marga, ministrul Educației din acea vreme, semna Ordinul nr. 3066… „Cu privire la temele pentru acasă în învățământul preuniversitar”. Acest ordin limitează la cel mult „2-3 ore” timpul necesar realizării temelor pentru acasă, fără a face vreo diferențiere între ciclul primar, gimnazial și liceal. Foarte probabil, însă, specialiștii din Ministerul Educației au ținut cont de faptul că există în activitatea de pregătire școlară, la toate nivelurile, perioade variate, unele de pregătire mai intensivă, altele mai relaxate, acestea variind, însă, de la un ciclu școlar, la altul. Prin urmare, e posibil, așa cum se și întâmplă efectiv, în prezent, ca în unele zile elevii să nu primească teme pentru acasă, iar în alte zile să primească teme care să necesite o muncă mai susținută. Dar media ponderată este cea stabilită în 1999, în afara cazurilor excepționale, a profesorilor mai slab pregătiți, care se derobează de sarcini, încărcându-i în schimb pe părinți cu responsabilitatea pregătirii didactice. Din cauza acestora s-a ajuns, de fapt, la necesitatea (absurdă) a reglementării numărului de ore pentru temele de acasă.

Normativul din 1999 este motivul pentru care ordinul anunțat de ministrul Dumitru nu a mai fost publicat luni. Surse din Ministerul Educației au declarat, pentru „Puterea”, că, după ce s-a aflat de existența Ordinului 3066/1999, se lucrează la un ordin de completare a acestuia, mai multe prevederi urmând să rămână în vigoare. În schimb, va fi stabilit numărul de ore alocate temelor pentru acasă la fiecare ciclu școlar și vor fi adăugate prevederi metodologice care, chipurile, vor clarifica „implementarea” măsurii, astfel încât ordinul să fie respectat riguros și nu „după ureche”. Între aceste prevederi, una va fi, cu certitudine, foarte controversată: personalizarea temelor. Fiindcă, pe de o parte, este logic că ritmul de lucru al elevilor unei clase este foarte variat: unui elev performant îi vor fi suficiente 10 minute pentru a rezolva corect exercițiile pe care alt elev le termină într-o oră sau chiar mai mult.

Rămâne de văzut cum va fi reglementat…

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button