Expres

Obligaţii pentru patronii care au angajați ce lucrează în aer liber

Obligaţii pentru patronii care au angajați ce lucrează în aer liber. Temperaturile scăzute aduc și obligaţii noi pentru unii angajatori. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov, „prin temperaturi extreme scăzute se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului de sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, respectiv când indicele de răcire scade sub pragul valoric de -32. Aceste temperaturi sunt monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi sunt transmise de centrele regionale ale acestuia”.

Pentru asigurarea unor condiţii corespunzătoare de lucru la locurile de muncă, angajatorii ar trebui să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

  • distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie pentru temperaturi scăzute.

În cazul în care angajatorii nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, şi în condiţiile în care temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, aceştia, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii lucrătorilor, vor lua una din următoarele măsuri :

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

La cât ajung amenzile

Obligaţii pentru patronii care au angajați ce lucrează în aer liber. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

  • asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi extreme;
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

„Precizăm că în cazul nerespectării măsurilor mai sus amintite, inspectorii de muncă pot aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei”.

Inspectorul-şef al ITM Braşov, Adrian Reit


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare