Expres

Oamenii istoriei noastre omagiați / BRAȘOV tricolor și lasere pe Tâmpa

Oamenii istoriei noastre omagiați.

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, când muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă.

Început inițial ca un protest al angajaților de la ,,Steagul Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.

„Este un eveniment de o importanță majoră nu numai pentru Brașov, ci pentru întreaga Românie. Astăzi am primit și o informație care mie mi-a făcut o deosebită plăcere: în Cracovia, Muzeul Solidaritatea are un simpozion dedicat zilei de 15 Noiembrie 1987 din Brașov.

Ce putem spune anul acesta, la aniversarea a 35 de ani? Am avut o ședință solemnă în Parlamentul României. Istoria începe să își facă simțită prezența și în rândul parlamentarilor români, și nu numai.

Am avut o prezentare de film, astăzi, cu o sală cu copii arhiplină, un lucru foarte îmbucurător. Noi deja suntem oameni ai istoriei și putem să povestim ceea ce s-a întâmplat în 1987“.

Marius Boeriu, președinte Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov

Prezența la eveniment

La eveniment au fost prezenți membri ai Asociației 15 Noiembrie 1987 și ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, ai asociațiilor de revoluționari, reprezentanți ai instituțiilor administrației centrale și locale și ai partidelor politice.

Primarul Allen Coliban și cei doi viceprimari ai Brașovului, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, au participat la eveniment și au depus o coroană de flori la troița ridicată pe locul în care protestatarii din 15 Noiembrie 1987 au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te române!“, aflată vizavi de Spitalul Județean. Aplaudată de toată lumea a fost și prezența președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza. Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

„Un element de identitate a Brașovului”

Pentru a marca acest moment din istoria României și a luptei anticomuniste, municipalitatea a luat decizia ca, astăzi, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei să fie iluminate în culorile tricolorului.

„S-au împlinit 35 de ani. 35 de ani de când Brașovul este pe harta orașelor care au dat dovadă de curaj în lupta anticomunistă. 35 de ani pe care astăzi îi marcăm printr-o suită de evenimente la Brașov. 15 Noiembrie 1987 este un element de identitate a brașovenilor, un element de mândrie.

Dacă la finalul anilor ’80, oriunde în România mergeai și spuneai că ești din Brașov, primeai un semn de simpatie și, pe șoptite, o recunoștință pentru gestul muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, astăzi suntem datori să ținem memoria prezentă, să o ținem vie, să o ținem activă.

Mă bucur că au fost foarte mulți tineri la acest eveniment și că toate eforturile de comemorare și de documentare a evenimentelor din 15 Noiembrie 1987 își găsesc ecou și în generațiile următoare.

Este datoria noastră să facem asta, an de an, iar eu, în calitate de reprezentant al brașovenilor, le spun celor care au făcut această jertfă în 15 noiembrie 1987 un sincer «Mulțumim»!“.

Primarul Allen Coliban

35 de ani de la revolta din 1987

„Comemorăm astăzi 35 de ani de la revolta din 1987. Un eveniment care pentru noi, brașovenii, este de o importanță maximă, și pe care astăzi îl cinstim așa cum se cuvine.

Credem că într-adevăr revolta a pus Brașovul pe harta luptei anticomuniste și este momentul cu care noi ne mândrim și pe care astăzi îl omagiem, și pe toți oamenii care au participat la această revoltă, îi omagiem așa cum trebuie și credem că într-adevăr merită recunoștința noastră veșnică“.

Prefectul județului, Mihai-Cătălin Văsii

Pentru a marca importanța acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, în acest an, Parlamentul României a adoptat Legea 215/2021, prin care ziua de 15 noiembrie este declarată ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987.

Seria de evenimente

Oamenii istoriei noastre omagiați. Seria de evenimente dedicate zilei de 15 Noiembrie 1987 a debutat duminică, 13 noiembrie, cu cea de-a 33-a ediție a Crosului 15 Noiembrie, eveniment care li se adresează sportivilor amatori, și cu Campionatul național de alergare 5k, pentru sportivii profesioniști.

În mod tradițional, Crosul 15 Noiembrie a urmat traseul parcurs de manifestanții revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987. Tot în data de 13 noiembrie, la Muzeul Amintirilor din Comunism, situat în clădirea Hotelului Capitol (B-dul Eroilor, nr. 19) a avut loc lansarea romanului grafic interactiv „Momente din istorie. Vol. II. Revolta anticomunistă de la Brașov, 15 noiembrie 1987”, realizat de Mihai I. Grăjdeanu.

Ieri, 14 noiembrie 2022, o delegație a Asociației 15 Noiembrie 1987 a participat la ședința solemnă a Parlamentului României de comemorare a revoltei muncitorești de la Brașov, iar astăzi, filmul «Doi ani prea devreme», un film care arată povestea novembriștilor, a rulat la Coresi, acolo unde a fost lansat și romanul grafic «15 noiembrie 1987», realizat de către Alexandra Gold, fiica unuia dintre membrii Asociației 15 Noiembrie.

Lasere pe Tâmpa și concert Alexandru Andrieș

Membrii asociației participă astăzi la un dineu oficial, iar seara, în Piața Sfatului, de la ora 18.00, brașovenii sunt invitați să vadă mesajele comemorative, proiectate pe Tâmpa și clădirile din Piața Sfatului.
Comemorarea revoltei anticomuniste de la Brașov se va încheia mâine, în Rockstadt, cu un concert al artistului brașovean Alexandru Andrieș, însoțit de Berti Barbera, Maria Ioana Mîntulescu, Sorin Romanescu.
Evenimentele sunt susținute financiar de municipalitate, cu o sumă în valoare de 200.000 de lei, la care se adaugă Campionatul național de alergare 5k, cofinanțat prin Ghidul de finanțare pentru proiecte sportive, în valoare de 99.044,5 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button