Expres

O zi de excepție: 21.12, Marea Conjuncție și solstițiul de iarnă

  • jupiter-saturn-moon-12-16-2020-Ryan-lg-e1564914671394_285179
 

Un fenomen astronomic rar va fi vizibil cu ochiul liber astăzi, timp de două ore de la la apusul soarelui: Jupiter și Saturn vor părea foarte apropiate pe cerul nopții, evenimentul fiind numit „Marea Conjuncție” și având loc chiar în ziua solstițiului de iarnă. Această întâlnire excepțională are loc o dată la 20 de ani, însă anaul acest a apropierea va fi și mai mare, deși Jupiter și Saturn vor fi, de fapt, la sute de milioane de kilometri depărtare una de cealaltă. Potrivit Garbo.ro, sunt unii astrologi și istorici care susțin că steaua din Betleem asociată cu nașterea lui Iisus a fost de fapt o conjunctie apropiată între Jupiter și Saturn ce a căzut în semnul Peștilor, un semn al spiritualității. „Și din punct de vedere numerologic, lucrurile, coincidențele și sincronicitățile sunt cel puțin la fel de interesante. 21:12 este considerat a fi un număr în oglindă sau un revers, un număr angelic, cu o semnificație specială.V eți observa în această secvență numerică prezența dublă a lui 1 și 2, astfel atât 1, număr asociat cu succesul, unitatea, independența, acțiunea, individualitatea și unicitatea, dar și 2, număr asociat cu creativitatea, gândirea pozitivă, cooperarea, adaptabilitatea, dualitatea, capacitatea de exprimare, numere în contrast, se repetă”, conform sursei citate.
Google sărbătoreşte cu cu doodle special marele eveniment de pe 21 decembrie 2020.

Cea mai lungă noapte din an

Solstițiul de iarnă 2020 va avea loc luni, 21 decembrie, la ora 12.02, durata zile fiind de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute. În aceeaşi seară, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia şi vor putea fi văzute ca un astru dublu, anunţă Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”. Momentul Solstiţiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea. Solstițiul de iarnă: Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, el „urcă” – ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Vizibile ca un astru dublu: Steaua Crăciunului

Tot astăzi, 21 decembrie, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia aparent una de alta seara, fiind vizibile ca un astru dublu. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic, Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber.

Recomandarea experţilor pentru observarea fenomenului este ca cerul să fie privit dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.

Așadar, cei care speră să vadă „Marea Conjuncție” în ziua solstițiului de iarnă, 21 decembrie, care este și cea mai „scurtă zi din an” în emisfera nordică, ar trebui să privească puțin deasupra orizontului spre sud-vest, după aproximativ o oră de la apusul soarelui, a explicat NASA. Ar trebui să putem vedea planetele cu ochiul liber, iar dacă avem la îndemână un telescop sau un binoclu, cele două planete vor apărea în același câmp vizual. „De fapt, Saturn va părea mai aproape de Jupiter decât unii dintre sateliții lui Jupiter”, a transmis NASA.

Înainte de „Marea Conjuncție” foarte apropiată din 1623, care ar fi fost imposibil de văzut de pe Pământ pentru că planetele au părut atât de aproape de Soare, ultima întâlnire vizibilă dintre Jupiter și Saturn a avut loc în martie 1226, potrivit Live Science.

Ultima „Mare Conjuncție” a avut loc în mai 2000. Cele două planete par să se întâlnească atât de rar pentru că orbitele lor nu se potrivesc. Jupiter are nevoie de aproape 12 ani pământeni pentru a înconjura Soarele, în timp ce Saturn o face în 30 de ani. Mai mult, cei doi giganți gazoși călătoresc pe „piste” înclinate diferit în jurul Soarelui, așa că de foarte puțin ori vor părea să se apropie atât de mult, cel puțin din perspectiva de pe Terra.

„Marea Conjuncție” din acest an va fi extraordinar de apropiată, având o cincime din întregul diametru al unei Luni pline. Ultima dată când Jupiter și Saturn s-au apropiat atât de mult a fost în iulie 1623, pe vremea când trăia și astronomul italian Galileo Galilei. O conjuncţie nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui.

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.

Semnificațiile numerologice

Potriviti Garbo.ro, semnificațiile numerologice ale zilei sunt ample: 1 ne învață de două ori că trebuie să rămânem pozitiv și că astfel vom atrage binele în viața noastră, în timp ce 2 ne învață de două ori să ne încredem în noi înșine, în rezultate pozitive, în univers și în divinitate. Însumate și reduse (21=2+1=3, iar 12=1+2=3), ambele părți ale acestei secvențe numerice ne oferă vibrația numărului 3. Când forțele inițiatoare ale lui 1 se unesc cu forțele creative ale lui 2, puterea „gândului” din 1 cu “„fertilitatea și abundența” din 2 obținem plenitudinea lui 3.

3 este un număr divin, spiritual, un număr al manifestării ce ne amintește de Sfânta Trinitate și de latura divină și creatoare a umanității, dar și de finalizarea unor cicluri. 3 este asemenea unei punți între Pământ și Cer, între cele 3 componente ale umanității: trup, minte și spirit, între cuvânt, gând și fapt, între cele 3 regate: vegetal, animal și mineral. 3 este asociat în numerologie și cu principiile evoluției, cu expansiunea și armonia, cu bucuria și puritatea, cu fericirea, pacea, magia, entuziasmul, acceptarea, iertarea, toleranța și iubirea necondiționată. Să fie o concidență că 3 sunt și evenimentele care au loc pe 21 decembrie 2020?

De asemenea, 21:12 este o secvență numerică inversată care ne amintește că este momentul să ne eliberăm de frici și griji și să ne încredem în noi înșine și în puterile universului și ale creatorului nostru. Această secvență ne îndeamnă să ne amintim că cineva acolo are grijă de grijile noastre, iar atunci când am făcut tot ce am putut pentru a manifesta o dorință de-a noastră, la un moment dat vine momentul în care tot ceea ce trebuie să facem este să stăm pe margine și să lăsăm magia și universul să lucreze pentru noi. Ea ne amintește și că îngerul nostru păzitor este alături de noi, că veghează asupra noastră și ne călăuzește pașii umani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare