„Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat” / Reacții stârnite de un brașovean
Un brașovean s-a arătat nemulțumit după ce a comandat mâncare prin telefon și a mers personal să o ridice, iar la casa de marcat a fost întrebat ce bacșiș dorește să lase. Omul a făcut o postare pe Reddit prin care și-a exprimat oful. El a subliniat că de obicei lasă bacșiș în restaurante, dar că i se pare absurd să îi fie solicitat și atunci când își ridică personal comanda.
„Oameni faini, explicați-mi și mie de ce eu, din postura de client care își comandă ceva telefonic sau din aplicație și mă duc SINGUR să îmi achit și să îmi ridic comanda, mi se bagă pe gât cestia asta cu «cât doriți să punem pe bon?» Bă, au crescut banii în copaci în 2024 sau ce se întâmplă? Las mereu tips 10-15% când consumăm în restaurant, dar e absurd să ceri asta când eu ridic comanda.
Când nu am chef să gătesc, îmi dau comandă, mă duc după ea și mi se face mie rușine și jenă când cere asta după ce apasă două butoane pe tabletă. Nu mai zic de atitudinea unor ospătari care când te văd zici că vii să le ceri mâncarea gratis, așa le ești de drag. Doar mie mi se pare, sau lumea asta a devenit foarte rea? Suntem cu bun simt, salutăm tot timpul și de 100 de ori dacă e nevoie, nu știu ce se întâmplă”, a povestit brașoveanul, pe Reddit, conform stiripesurse.ro.
Și alți utilizatori au criticat practica bacșișului forțat. Unii s-au plâns de prețuri deja „umflate”, iar alții – de atitudinea agresivă a unora care cer bacșiș pentru servicii minime. Iată comentarii ale oamenilor:
-„Când vine vorba de bacșiș, mă comport foarte lent, calm și ferm. Zic «zero» sau «nimic» fără nicio urmă de agresivitate, doar cu siguranță. După ce își îndepărtează privirea de a mea, chelnerul/casierul simte jena, nu eu. Învățați să inversați rolurile. Nu e normal să ceri bacșiș pentru orice”.
-„Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat. Bacșiș lași dacă dorești din propria inițiativă, nu că așa îmi impune restaurantul/ospătarul. Dacă îl vezi pe unu’ că strâmbă din nas, spune-i să se strâmbe la patron ca să îi crească salariul”.
-„Fază tare: am comandat mâncare de la un fast-food care are livratori personali; deja oamenii de acolo mă cunosc, deoarece comand foarte des și întotdeauna am primit frumos și repede mâncarea la ușă (mereu le-am lăsat bacșiș, din prima zi). Totuși, un livrator mai tinerel (probabil nou) m-a sunat să cobor după mâncare. M-am dus la mașina lui și am stat cinci minute să termine conversația la telefon, ca să îmi pot primi comanda. După aceea, nici nu s-a dat jos din mașină și mi-a spus: «Ai mâncarea pe bancheta din spate, ia-o și tu că știi ce număr ai la comandă». Apoi, după ce am luat singură mâncarea din mașină, m-a întrebat: «De obicei, oamenii îmi dau cam 10 lei bacșiș, ai cash sau îți dau Revolutul?». Am rămas mască! Mă mir cum nu m-a sunat să merg să îmi fac singură mâncarea”.
-”Cum adică 10 la sută? În Germania se lasă 2 euro și doar dacă nota depășește 100 se lasă 5 bacșiș. Românii sunt mai bogați ca nemții”.
-„Locuiesc în SUA și am locuit câțiva ani și în Canada. Minimul aici este cam la 20% acum. Sunt oameni care lăsa tips 25-30%. E aberant și sper sa nu ajunga așa și în România”.
-„0% și un review negativ. Asta merita să le zici. Nu suntem în SUA, unde patronii nu plătesc chelnerii. Tu cumperi mâncarea, plătești mâncarea și atât. Dacă vezi că-i vreun nepalez mort de foame, dă-i și lui 10 lei să aibă ce mânca în ziua aia, dar altfel nu. Care chelner vrea bacșiș, să se ducă în SUA. Eu, de principiu, nu dau bacșiș, că nici eu nu primesc”.
-„Au văzut că merge, în București cel puțin sunt foarte mulți oameni, un procent semnificativ din ei au venituri mult peste medie și «își permit» bacșiș. Românul e fudul și pentru el e o chestie de statut să lase bacșiș, simte că «se face de râs» dacă nu lasă un 10-20 lei. Mulți nu trec prin filtru faptul că serviciul a lăsat de dorit, lasă bacșiș din reflex. Deocamdată încă merge, urcă prețurile în neștire, au ajuns să pretindă bacșiș la modul agresiv pentru orice lucru, chiar și dacă clientul își ridică singur comanda sau e vorba despre un singur rahat de cafea care pe care o prepară aparatul, omul de la tejghea doar pune capacul peste ea și o înmânează clientului”.
-„Cea mai de * fază cu tips am văzut-o în Vama Veche: E un minimarket aproape de plajă cu prețuri uriașe (am fost acum câțiva ani) și era o apă la 2L = 10RON (nu era asta cu ReturRO) și cu borcan de TIPS la casă. Când voiai sa plătești se uitau «pe tine» sa pui si ceva acolo. NU MERSI”.
-„Tocmai m-am intors de la Londra . Oriunde ai manca acolo, o sa primesti pe bonul de plata si partea de service de 12,5% care reprezinta bacsis . Unii trec pe bon ca este optional,dar majoritatea nu se mai incurca cu asta. Asa ca totalul notei de plata , scris mare, include bacsis”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
In ultimii ani cand merg la restaurant si platesc nota, nici macar nu se uita carausul (ospatarul adica) la suma lasata intre coperti, ma intreaba direct: “mai doriti rest? Eu nu inteleg ce intrebare e asta, decat o intrebare de… Citeşte mai mult »