Nu le mai ajunge Biserica! Care sunt Sfintele Reguli pentru preoţii călăuziţi de ambiţii lumeşti, administrative
Membrilor Bisericii Ortodoxe Române le este interzis să participe la „alegerile parlamentare sau locale” sau „să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local”, explică într-un comunicat de presă B.O.R.. Asta la punctul 2.
Însă. la punctul 4, Sfântul Sinod, „aplicând principiul iconomiei (dispensă)”, aprobă ca, în situații excepționale, preoții și diaconii să poată totuşi candida, dar numai cu aprobarea scrisă a ierarhilor, doar în „calitate de independenți” și doar pentru ocuparea unui fotoliu în Consiliul Local sau Județean.
„Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”, se arată într-un comunicat semnat de Secretariatul Sfântului Sinod al Bisercii Ortodoxe Române și postat pe site-ul agenției de știri basilica.ro.
Astfel, preoții și diaconii care obțin acordul ierarhic „vor fi suspendați de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă perioadă a campaniei electorale”. Măsura a fost luată pentru evitarea suspiciunilor referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campaniile electorale.
„…vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult”, se mai arată în comunicat.
„Sfântul Sinod reaminteşte faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală”, a precizat Secretariatul Sfântului Sinod al BOR în încheiere.
FOTO: doxologia.ro
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.