Expres

Noul an şcolar vine cu modificări importante

 

Anul şcolar 2016-2017, care începe pe 12 septembrie, vine cu flexibilizarea perioadei de desfăşurare a programului „Şcoala Altfel”, cu o vacanţă de primăvară de două săptămâni în care se vor desfăşura olimpiadele şcolare şi concursul de Definitivat pentru profesori, cu optimizarea calendarului de examene, dar şi modificarea notelor la orice diferenţă de punctaj plus creşterea ponderii Evaluării Naţionale în admiterea la liceu.
Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, şi secretarul de stat Monica Cristina Anisie au susţinut o conferinţă de presă pe tema pregătirilor derulate de Ministerul Educaţiei, în perspectiva începerii anului şcolar 2016-2017.

Vacanţă de primăvară de două săptămâni

Primul semestru ale noului şcolar 2016-2017 are 9 săptămâni, iar semestrul al II-lea are 16 săptămâni. „Ca noutate, pentru clasa a XII-a cursurile se încheie 26 mai 2017, iar la clasa a VIII-a – cursurile se încheie în 9 iunie”, a anunţat secretarul de stat pentru Învăţământul Preuniversitar, Monica Anisie. Cursurile anului şcolar 2016-2017 încep luni, 12 septembrie. Anul şcolar are 35 de săptămâni de cursuri şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017). Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017), vacanţa intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 – 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie – 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în 9 iunie 2017.

Perioada de „Şcoala Altfel”, la alegere

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a detaliat măsurile introduse de Ministerul Educaţiei, începând cu structura anului şcolar şi terminând cu examenele naţionale. Astfel, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor şi ale concursurilor naţionale. O atenţie specială a fost acordată programului naţional „Şcoala Altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Programul se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

O lună liberă între examene

Anisie a precizat că s-a încercat optimizarea calendarului de examene şi concursuri, pentru a evita suprapunerile şi suprasolicitarea activităţilor de organizare. Mai exact, ultima probă a Evaluării Naţionale va fi pe data de 21 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia în 10 iulie, iar perioada de examene se finalizează pe 24 iulie cu afişarea rezultatelor la Titularizare. A doua sesiune de Bacalaureat va avea ca de start data de 21 august. „Prin urmare există o perioadă destul de lungă în care şi cadrele didactice, dar şi elevii îşi pot realiza vacanţa”, a spus Anisie. Din dorinţa de a descongestiona activitatea din timpul vacanţei de vară, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie).

Contestaţiile admise la orice sutime de notă

De precizat că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost îndepărtată prevederea din metodologia de  desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spune că trebuie să existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestaţie, pentru ca nota să fie modificată.
O altă modificare cu care vine noul an şcolar este reprezentată de manuale gratuite pentru elevii de clasa a XI-a şi a XII-a.

Evaluarea Naţională – 80% din media de admitere la liceu

În procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%) tocmai pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, admiterea la liceu se va face într-o singură etapă computerizată, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei, astfel că se va finaliza mult mai repede – şi anume pe 21 iulie.

Apel la debirocratizare

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a făcut un apel public către cadrele didactice pentru a veni în sprijinul Ministerului Educaţiei în procesul de debirocratizare a activităţii din şcoală. „Am redus numărul de comisii din cadrul unităţii de învăţământ de la 24 la 7. Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie. Trebuie să nu mai avem elevi plictisiţi la şcoală, trebuie să înţeleagă toţi colegii mei, profesorii, că este momentul să-i motiveze pe elevi, să-i facă să vină cu drag la şcoală”, a declarat Monica Cristina Anisie. Aceasta a mai anunţat că până la finalul anului 2016 va fi aprobat şi Codul Etic pentru învăţământul preuniversitar.
De asemenea, cei doi demnitari au solicitat autorităţilor locale să se implice mai mult în asigurarea unei baze materiale care să permită desfăşurarea unui proces didactic la parametri optimi.
„Şcoala este în primul rând pentru elevi şi despre elevi, dar evident trebuie făcută şi de către profesori, care sunt mentori, formatori, adică cei care au grijă de dezvoltarea personalităţii elevilor. Transformarea necesară în învăţământul preuniversitar este una structurală, de aceea îmi doresc ca în mandatul pe care îl am să începem, dacă nu aceste transformări structurale ca atare, cel puţin un dialog onest, deschis, în aşa fel încât să avem în viitorul apropiat un teren fertil  pe care putem să impunem aceste transformări structurale”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.
În acest sens, ministrul Educaţiei a punctat câteva măsuri adoptate în ultimele două luni: aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, conform prevederilor legale, decontarea integrală a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării şcolare, dezvoltarea învăţământului profesional-dual şi profesionalizarea managementului şcolar.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button