Expres

Noua Casă 2024 – condiții de creditare și alte informații utile

Noua Casă 2024 – condiții de creditare și alte informații utile…

Noua Casă este programul românii pot să își cumpere o locuință printr-un credit garantat de stat.
Noua Casă 2024 va include procente diferite de garantare, în funcție de categoria de locuință dorită. 
„Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a. la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
b. achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
c. are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul”, se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Când poate fi vândut imobilul obținut prin Noua Casă

Potrivit sursei citate, înstrăinarea (vânzarea) imobilului se poate realiza după împlinirea a 5 ani de la achiziționarea acestuia, cu acordul Ministerului Finanțelor, care se obține prin transmiterea unei cereri prin poșta sau e-mail, însoțită de o copie a cărții de identitatea a beneficiarului sau beneficiarilor Programului și o copie a contractului de garantare. Acordul MF se poate acorda separat de acordul băncii. Există și excepții. Astfel, se poate înstrăina mai devreme de 5 ani în următoarele situații:
a) prin dovedirea incapacității de plată și preluarea ratelor de către o altă persoană care îndeplinește condițiile programului Noua Casă.
b) achitare integrală a creditului din surse proprii.
În cazul rambursării anticipate din surse proprii, odată cu rambursarea integrală a creditului, finanțatorul (banca) este obligat să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii dovada rambursării integrale a acestuia. După examinarea documentelor primite, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii va elibera acest acord pe care-l transmite împreună cu decizia de ridicare a ipotecii și de radiere a interdicțiilor din cartea funciară, către finanțator.

Modernizarea locuinței luate prin program

Persoanele care vor să aducă modernizări (ex: construcție balcon, unire două camere prin spargerea unui zid comun și construcția altuia necesar) trebuie să obțină acordul cu privire la modernizarea imobilului. În acest sens, trebuie să trimită cererea însoțită de copie contract de garantare și copie certificat de urbanism care să conțină modificările solicitate.
În cazul în care se solicită demolarea/construcția/alipirea unei anexe, garaj, prin care are loc extinderea imobilului achiziționat prin Program trebuie atașat și un memoriu tehnic din care să rezulte creșterea valorii imobilului.

Interdicții

Dărâmarea casei dobândite prin Program și construirea alteia nu este permisă. Nu este permisă nici schimbarea destinației de locuință a imobilului dobândit prin programul Noua Casă. Dacă vrei să achiziționezi o locuință mai mare tot în cadrul programului Noua Casă află că legislația nu mai prevede această posibilitate.

În caz de daune…

În cazul daunelor parțiale, pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăși echivalentul în lei al sumei de 10.000 EUR, societatea de asigurare efectuează plata direct către proprietarul locuintei.
În cazul în care despăgubirea depășește echivalentul în lei al sumei de 10.000 EUR, dar se încadrează în limita de până la 50% din valoarea creditului inițial, finanțatorul și statul reprezentat de MF emit acordul pentru efectuarea plății despăgubirii către proprietarul locuinței.

Alte lămuriri:

-În urma divorțului de soț/soție aș dori să fie trecut/ă în contract doar persoana mea (am facut dovada posibilității plății ratelor la bancă) și vă rog să îmi dați acordul.
R: Nu este necesar acordul ministerului întrucat în conformitate cu legislația în vigoare, finanțatorul este abilitat să emită acest acord.

-Am dobândit împreună cu soțul un imobil prin programul Noua Casă și doresc în urma întocmirii unei convenții matrimoniale să fie trecut imobilul doar pe numele meu.
R: Nu este necesar acordul ministerului întrucat în conformitate cu legislația în vigoare, finanțatorul este abilitat să emită acest acord.

-Înainte de căsătorie am dobândit un imobil prin programul Noua Casă, iar acum doresc să fie inclus și soțul în contract.
R: Nu este necesar acordul ministerului întrucât în conformitate cu legislația în vigoare, finanțatorul este abilitat să emită acest acord. Găsiți AICI mai multe date despre program.

Avansurile prevăzute de lege

Guvernul încă nu a anunțat sumele disponibile pentru 2024. Dosarele pentru Noua Casă sunt evaluate în ordinea înregistrării lor la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Programul Noua Casă oferă posibilitatea obținerii finanțării în moneda națională pentru achiziționarea unei singure locuințe. Suma maximă a creditului disponibil este de 66.500 de euro pentru locuințele cu prețuri sub 70.000 de euro, condiționată de un avans de 5%.

În cazul locuințelor evaluate între 70.000 și 140.000 de euro, se poate solicita un credit de până la 119.000 de euro, impunându-se o contribuție inițială de 15%. Limita minimă de credit: 59.501 euro.

Programul Noua Casă include și procente variate de garantare în funcție de categoria locuințelor:

• garanție în numele și contul statului de până la 60% pentru creditele destinate locuințelor noi cu prețuri de până la 140.000 de euro, având un avans de 15%;

• garanție în numele și contul statului de până la 50% pentru creditele destinate locuințelor noi (recepționate în ultimii 5 ani) cu prețuri de până la 70.000 de euro, solicitând un avans de 5%;

• garanție în numele și contul statului de până la 50% pentru creditele destinate locuințelor vechi (finalizate cu mai mult de 5 ani de la data accesării creditului) cu prețuri de până la 70.000 de euro, cu un avans de 5%, amintește site-ul stirileprotv.ro.

Cei care vor să ia credit pentru Noua Casă trebuie să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care vor să o cumpere și o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, ca o garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului și fără dobândă. Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă, este necesar să soliciți informații băncii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button