Norocul vs. îndemânarea în Blackjack
Industria jocurilor de noroc s-a dezvoltat de-a lungul timpului, trecând de la elementele clasice la funcții noi și opțiuni moderne, adaptate nevoilor jucătorilor. Fie că vorbim de sesiuni care se desfășoară într-o sală dedicată, sau că aducem în discuție numeroasele jocuri de cazino live, fiecare cazinou pregătește o gamă largă de opțiuni de divertisment, alese cu grijă pentru jucători. A fost observată o popularitate crescută a jocurilor de cazino live, unde clienții pot simți că au un rol important în desfășurarea acțiunii.
Nu putem spune că jucătorii sunt toți la fel, fiecare dezvoltă propria strategie, fie că se bazează pe noroc sau pe îndemânare. Iar pentru un joc clasic, cu o istorie fascinantă, cum este Blackjackul, trebuie să fii mereu pregătit. De aceea, mulți profesioniști consideră că succesul câștigului în acest joc stă într-o combinație aproape magică între noroc și îndemânare.
Înțelegerea blackjack-ului
Blackjackul și-a câștigat popularitatea printre numeroasele jocuri de cazino live deoarece regulile sunt simple și ușor de înțeles. Cunoscut și sub numele de „21”, câștigul în acest joc îl are jucătorul cu suma cărților 21 sau mai mare decât a dealerului, dar fără să depășească 21. De exemplu, o mână de 22 nu va fi niciodată câștigătoare, dar o mână de 20 va fi câștigătoare, dacă suma cărților pe care le are dealerul este mai mică.
Valoarea pe care o are fiecare carte este ușor de înțeles și nu presupune un efort prea mare. Cu toate acestea, memoria va fi un factor important, fie că jocul se ține într-o încăpere specială sau că vorbim de un meci de blackjack online, cum vom putea vedea pe parcursul acestui articol. Cărțile cu numere între 2 și 10 își păstrează valoarea, în timp ce „fețele”, adică valetul, dama și popa, au o valoarea de 10. Asul poate lua valoarea de 1 sau 11, în funcție de preferința și de nevoia jucătorului. De exemplu, dacă jucătorul primește cărțile 10 și as, acesta poate avea suma totală 11 sau 21, dar în acest context jucătorul ar trebui să aleagă ca valoarea asului să fie 11, pentru a-și asigura câștigul direct.
Fiecare jucătorul va primi câte 2 cărți, care vor avea valoarea expusă cu fața în sus. Inclusiv jucătorul care împarte cărțile, adică dealerul, va primi 2 cărți, dar una va fi cu fața în sus, iar cealaltă cu fața în jos. În funcție de cărțile primite și de cartea dealerului, jucătorul are de ales dintr-o serie de opțiuni. Acesta poate să mai ceară o carte, să se oprească, să dubleze miza sau să despartă mâna în două, dacă jucătorul are o pereche.
Abia după ce jucătorul ia deciziile privind următoarea sa mișcarea, dealerul va întoarce a doua sa carte. Dealerul este obligat să tragă încă o carte dacă suma cărților este sub 17. Dacă suma cărților este 17 sau mai mare, acesta nu mai are voie să tragă o altă carte.
Rolul norocului în Blackjack
Factorul de noroc din Blackjack stă în cărți. Datorită amestecării pachetului, jucătorul se poate bucura de o mână norocoasă sau de mai puțin noroc. Pentru a se asigura corectitudinea și a include elementul de noroc, majoritatea jocurilor de Blackjack folosesc pachete multiple, mai exact 6 sau 8 pachete. Fie că jocul se desfășoară într-o sală fizică sau într-un cazinou online, pachete de cărți sunt întotdeauna amestecate în fața jucătorilor.
În ceea ce privește cărțile pe care le primește jucătorul, el poate avea norocul să aibă o mână bună, care să îl apropie de câștig, sau poate avea norocul ca dealerul să aibă o mână mai proastă. De asemenea, un total de 21 din primele două cărți este considerat un adevărat noroc, fiind un blackjack natural.
Rolul abilității în Blackjack
Jocul de blackjack online, la fel ca multe alte jocuri de cazino live, implică îndemânare din partea jucătorilor. Aceștia trebuie să gândească rapid și să fie dispuși să își schimbe strategia în funcție de joc. În funcție de valoarea cărții pe care o afișează cu fața în sus dealerul, jucătorii experimentați au deja strategii pregătite. Totuși, aceștia trebuie să fie pregătiți să își asume riscuri, având în vedere că jocul nu este ghidat doar de strategie.
O altă strategie este bazată pe memorie, astfel jucătorii vor ține minte ce cărți au fost deja folosite pentru joc și ce cărți au rămas în pachet, pentru a calcula probabilitatea ca o anumită carte să fie extrasă următoarea. Deși nu este o practică ilegală, multe cazinouri încearcă să împiedice această tehnică prin diferite mijloace.
Echilibrarea norocului și a abilităților
Deși jucătorii pregătesc numeroase strategii, analizează jocurile anterioare și posibilitățile ca o anumită carte să apară, niciuna dintre acestea nu garantează 100% câștigul. Fie că aleg strategii logice sau calcule matematice, norocul rămâne un factor esențial, chiar și pentru jucătorii cu experiență.
Este important și modul în care se desfășoară jocul: fie că vorbim de un cazinou fizic sau într-un joc de blackjack online regulile pot fi diferite. Astfel, fiecare jucător trebuie să ia în calcul aceste detalii și să își adapteze strategia în funcție de acestea, dar să nu uite să includă și factorul de noroc. Nu este un lucru ușor, chiar și cei mai experimentați jucători pot fi induși în eroare de diferite reguli impuse, dar, din fericire, există o piață largă, care pune la dispoziție o gamă largă de jocuri și reguli, iar jucătorii pot alege astfel după preferințe.
Jucători celebri de blackjack: Abilitatea învinge norocul
De-a lungul timpului au existat mai multe persoane care au marcat istoria jocului de Blackjack. Mulți dintre ei au devenit inspirație pentru următoarele generații de jucători care aspiră să își perfecționeze tehnicile. Aflat printre numeroasele jocuri de cazino live, tainele Blackjackului rămân încă un subiect de interes printre jucători, fiind constant uimiți de noile tehnici și strategii care tot apar.
Ken Uston a fost unul dintre primii profesioniști ai jocului. El nu se baza pe noroc, ci folosea o tehnică populară printre jucătorii din prezent: număratul cărților pentru a calcula probabilitățile apariției unei cărți. Astfel, multe cazinouri au fost inspirate să mai adauge un pachet de cărți cînd aveau suspiciuni că un client numără cărțile.
Michael Shackleford, supranumit „Wizard of Odds”, în traducere „Vrajitorul Cotelor”, și-a dedicat viața analizării jocurilor de cazino și a dezvoltat numeroase strategii de joc, inclusiv cum să obții cel mai bun rezultat într-un joc.
John Ferguson, cunoscut și sub numele de Stanford Wong, a fost un alt jucător popular de Blackjack. Acesta a modificat tehnicile clasice de joc, urmărind o sesiune, fără a paria banii proprii, iar atunci când numărătoarea este în favoarea jucătorului, acesta intră în joc și începe să parieze, până când numărătoarea nu mai este în favoarea lui.
Deși aceștia sunt doar câțiva dintre profesioniștii din domeniu, putem observa că toți au strategii comune, bazate matematică, analiză și memorie. Norocul nu este menționat printre aceștia, dar rămâne un element important al oricărei partide de joc, în ciuda oricărei strategii. Oricât de bine ar fi calculate posibilitățile unei partide, rămâne acest element care poate schimba întregul calcul. Fie că jocul se desfășoară într-o sală fizică sau într-un cazinou online, există și numeroase metode prin care cazinoul se asigură că jucătorii nu trișează, iar elementul norocului rămâne prezent.
Avantajul casei și impactul său
Avantajul casei în Blackjack este în jur de 2%, conform experților. Totuși, acesta poate varia în funcție de tipul de joc (într-o sală fizică sau într-un cazinou online), de strategiile jucătorilor, dar și de regulile cazinoului. Astfel, introducerea unui pachet sau scoaterea anumitor cărți, poate mări sau scădea avantajul casei, și implicit al jucătorului. Deși avantajul casei poate părea destul de mic în procente, există o șansă destul de mare să învingă jucătorului. De aceea, jucătorii profesioniști preferă să își formeze strategia în funcție de regulile cazinoului, avantajul casei și alți factori.
Un alt element important este că jucătorul poate vedea doar una dintre cărțile dealerului înainte de a alege următoarea mișcare. Doar în momentul în care toți jucătorii au luat decizii, dealerul dezvăluie și a doua carte și apoi este decis și finalul jocului. Astfel, jucătorii trebuie să își facă strategia în jurul cărții dezvăluite de dealer, pentru a-și maximiza șansele de câștig.
Concluzii
Blackjackul este un joc de strategie, despre care putem spune clar că implică multă matematică, o gândire rapidă, o memorie excelentă și adaptabilitate ridicată. Pentru jucătorii amatori acesta poate părea doar un joc de noroc, dar jucătorii experimentați încearcă să întoarcă norocul în favoarea lor. Deși poate părea simplu de câștigat, cazinourile se asigură că jucătorii nu încearcă să „trișeze” norocul, de aceea adoptă numeroase tehnici pentru un joc corect. Fie că vorbim de strategie sau de noroc, blackjackul rămâne un joc clasic, cu renume printre numeroasele jocuri de cazino live, preferat de marea majoritatea a jucătorilor, în care cel mai important factor rămâne distracția.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.