Noi reguli pentru băuturile și preparatele alimentare vândute „to go”
Comisia Europeană a adoptat un nou regulament, prin care agenții economici din HORECA vor fi nevoiți să dea posibilitatea clienților să vină cu propriile ambalaje pentru a lua mâncare și băuturi la pachet și să le ofere ambalaje reutilizabile, în cazul în care vând în propriile caserole și pahare. Noile reguli vin pentru a reduce consumul de ambalaje pe cap de locuitor.
Conform economica.net, până în 12 februarie 2027, agenții economici din HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor fi nevoiți să organizeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute, potrivit unui regulament european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje publicat recent în Monitorul Oficial al UE.
Consumatorii vor fi informați, la punctul de vânzare, prin panouri sau pancarte vizibile, despre această posibilitate de a primi mâncare sau băuturi în propriul recipient. De asemenea, agenții economici vor fi nevoiți să se asigure că nu vând mai scump aceste alimente pe care consumatorii le iau la pachet față de aceleași tipuri de alimente vândute în ambalaje de unică folosință ale restaurantelor.
De asemenea, până la 12 februarie 2028, agenții economici care își desfășoară activitatea în sectorul HORECA și vând băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet trebuie să le ofere consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.
La fel, unitățile trebuie să monteze la punctul de vânzare panouri sau pancarte pe care sunt scrise informații despre posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.
Totodată, agenții economici din HORECA nu pot avea prețuri mai mari la produsele în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.
Vor fi scutiți de aplicarea acestor obligații cei care se încadrează în definiția microîntreprinderii stabilită în Recomandarea 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.
Începând din 2030, cei din HORECA vor trebui să „depună eforturi” pentru a oferi spre vânzare 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.
Statele membre pot stabili însă propriile obiective pentru operatorii economici, în contextul în care fiecare stat membru trebuie să reducă deșeurile de ambalaje generate pe cap de locuitor cu 5% față de 2018, până în 2030, cu 10% raportat la 2018 până în 2035 și cu 15% comparativ cu 2018, până în 2040.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.