Expres

Mulțumim, Brașov! / Vizită a unei delegaţii a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi

Mulțumim, Brașov! / Vizită a unei delegaţii a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi

Activitatea instituţiilor braşovene implicate în sprijinul asigurat refugiaţilor, în speță cei ucraineni, urmează să fie analizată într-o întâlnire ce va avea loc în luna februarie, în organizarea prefectului Mihai Cătălin Văsii.
Anunţul a fost făcut astăzi, după întâlnirea pe care prefectul Braşovului a avut-o cu o delegaţie a Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), condusă de reprezentantul în România al acestei instituţii, Pablo Zapata.
Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, discuțiile au vizat aspecte privind colaborarea între cele două instituții în anul care a început și continuarea activității în sprijinul refugiaților, în special din Ucraina, aflați în județul Brașov.

„Dorim să dăm acestor refugiați un mesaj clar că suntem aici în continuare pentru a-i ajuta și că, în acest sens, colaborăm foarte bine cu autoritățile locale din Brașov”, a declarat Pablo Zapata.
La rândul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii a afirmat că va recomanda continuarea activității Centrului de Promovare a Sănătății Brașov, operaționalizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roșie Brașov și Crucea Roșie Franceză.

„Acest Centru este o resursă foarte valoroasă, fiind un proiect dedicat atât cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în Brașov, cât și persoanelor vulnerabile din comunitate”, a precizat prefectul județului.
De asemenea, prefectul Mihai Cătălin Văsii a propus organizarea unei întâlniri, în luna februarie, în baza Protocolului de colaborare între Instituția Prefectului Județul Brașov și Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. La această întâlnire vor participa toți partenerii implicați în organizarea sprijinului pentru persoanele refugiate în județul Brașov, care vor analiza activitatea desfășurată în 2024 și vor face propuneri pentru anul 2025.
Protocolul de colaborare între Instituția Prefectului Județul Brașov și Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați a fost încheiat la Brașov în iunie 2024 și are ca scop promovarea unor politici și practici instituționale la nivel local care să conducă la comunități încluzive și reziliente, deschise la sprijinirea persoanelor ale căror nevoi de protecție și asistență prezintă interes pentru UNHCR, inclusiv a refugiaților și solicitanților de azil.

Mulțumim, Brașov! Unul dintre primele orașe românești implicate

Și viceprimarii Lucian Patrașcu și Dan Ghiță au avut astăzi o întrevedere cu o delegație condusă de Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR România, pentru a discuta despre continuarea bunei colaborări pe care cele două părți o au mai ales în ajutorul acordat refugiaților ucraineni.

„În primul rând, noi am venit să vă mulțumim. Mulțumesc încă o dată orașului Brașov și cetățenilor din Brașov pentru primirea călduroasă a refugiaților, vecinii care au fost în nevoie, și unii dintre ei mai sunt în nevoie. Au găsit la Brașov o a doua casă, o casă departe de «acasă», până se pot întoarce. În același timp, am identificat câteva domenii de cooperare continuă și de reînnoire a acestei cooperări în beneficiul refugiaților. Din perspectiva noastră, dorim să aflăm cum să sprijinim Primăria în eforturile de includere a refugiaților în viața socio-economică a Brașovului. Cred că am găsit câteva căi pentru a face acest lucru în viitor, iar acest lucru reflectă speranțele noastre că Brașovul va continua să fie unul dintre acele motoare în România din punct de vedere al solidarității și umanității“, a declarat Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România.

Reamintim că Brașovul a fost unul dintre primele orașe românești care au acordat sprijin susținut refugiaților ucraineni încă de la începutul războiului cu Rusia.
După mai bine de un an de funcționare, centrul pentru refugiați înființat la CATTIA (care a intrat la scurt timp în rețeaua „Punct Albastru“ – Blue Dot a UNICEF) și-a schimbat sediul pe str B.P Hașdeu nr 13 și a devenit „KATYA HUB – Service Hub pentru ucraineni din Brașov“, context în care a primit și primele fonduri UNHCR.
Din septembrie 2023, Hub-ul a primit aproape 3 milioane lei pe proiecte finanțate din fonduri UNHCR destinate refugiaților ucraineni, cărora le asigură servicii de sprijin legat de nevoile imediate ale acestora, începând de la informații generale și legislative și continuând cu facilitarea accesului la asistență medicală și psihologică, asistență juridică și programe de asistență socială, oportunități de angajare, servicii de protecție a copilului, programe de învățare a limbii române, integrare culturală etc. În prezent, o medie de 50-80 de refugiați primesc zilnic servicii în cadrul Hub-ului KATYA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Român
3 ore în urmă

E plin Brașovul de refugiați de lux hukra!

Back to top button